Nieuws26 jun '14 10:15Aangepast op 26 jun '14 10:47

CvdK Gelderland: Overheid meet met twee maten

Auteur: Bram van Dijk

Gelderland wordt uitgekleed door de overheid, vindt Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Reden is dat de provincie door de verkoop van aandelen van NUON rijk geworden is.

ANP
ANP

Als meest sprekende voorbeeld noemt Cornielje de aanleg van een rijksweg tussen het Ruhrgebied en Rijnmond. "Wij moeten 350 miljoen euro in rijksinfrastructuur stoppen en dan komt er ook nog eens tol. Het is met name de haven van Rotterdam die zegt dat dit stukje er moet komen in verband met de achterlandverbindingen die de Randstad nodig heeft. Maar het Rijk is niet bereid om dat te betalen dus dat zullen wij het zelf moeten doen", zegt Cornielje tegen BNR's Paul van Liempt.

Twee maten
Elders in het land gebeurt dit niet. "Ik verwijt de overheid dat als er rijksinfrastructuur moet worden aangelegd, dat het Rijk dat moet betalen. De gemeentelijke weg in Den Haag wordt door het Rijk betaald. Dan meet je wel met twee maten in dit land." Hij vindt dat Gelderland wordt uitgekleed. "We mogen niet aan eigen vermogensbeheer doen, maar schatkistbankieren. In onze uitgaven worden beperking opgelegd in verband met de staatsschuld."

Opstappen bij lekken
De CvdK reageerde ook op het bericht in de Telegraaf dat de Rijksrecherche onderzoek doet bij GroenLinks naar het lekken van de namen van sollicitanten voor de Nationale Ombudsman. Zelf heeft hij het één keer meegemaakt in zijn provincie. "Dat was bij de burgemeestervacature in Nijmegen. De vertrouwenscommissie kwam langs en binnen twee uur lagen de namen op straat."

Hij vindt dat als het lek niet boven komt, de Tweede Kamer een volledig nieuwe selectiecommissie moet aanstellen. "Je hebt geen behoefte meer aan een advies als men lekt. Want dan beschadig je mensen. Dus een hele nieuwe commissie benoemen, want deze commissie is blijkbaar niet in staat geweest om dat vertrouwelijk en goed te doen."

Als het lek wel boven komt, vindt hij dat de fractievoorzitter het Kamerlid vaarwel moet zeggen. "Ik heb begrepen dat je een maand lang het woordvoerdersschap op een terrein kan worden ontnomen, maar dat is natuurlijk helemaal geen straf. Als je lekt bij een burgemeestersverkiezingen kan je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Een partij moet zelf optreden. Dan moet je als partij zeggen: je hebt het aanzien van de Kamer en de fractie beschadigd en eigenlijk kun je maar beter iets anders gaan doen. Zo zwaar zou ik het willen opnemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen