Nieuws10 mrt '14 12:44

App moet slagingspercentage verkeersexamen verhogen

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuwe app moet er voor zorgen dat meer basischoolkinderen slagen voor het verkeersexamen. Volgens Veilig Verkeer Nederland zakken steeds meer kinderen, omdat ze er nauwelijks oefenen.

De app moet aanvullend werken op het oefenen met de theorie op basisscholen en moet oefenen met de stof cool maken voor de jeugd. José de Jong van Veilig Verkeer Nederland: "Op de scholen gaat het om het schriftelijk verkeersexamen. De app gaat over het praktisch verkeersexamen. Dat is echt examen op straat, op de fiets. Er moet echt op straat geoefend worden. Dat kunnen ze niet alleen op school maar moeten ouders ook oppakken.”

De kinderen oefenen steeds minder, stelt De Jong vast. Vandaar dat het dus nodig is om via de app toch te oefenen. “Ze zijn druk met van alles en nog wat. Oefenen in het verkeer is sowieso heel belangrijk is voor het verkeersinzicht van het kind. Dat wordt namelijk steeds minder."

De app is gratis verkrijgbaar voor toestellen met Android en iOS. “Daarmee kunnen ze spelenderwijs eerst theorievragen beantwoorden. Dan is er ook nog een onderdeel om de fiets mee te checken, omdat die technisch ook in goede staat moet zijn.”

Met een ander onderdeel van de app kunnen kinderen ook routes uitstippelen naar bijvoorbeeld scholen, sportverenigingen of familieleden. “Ze kunnen daarin aangeven wat voor soort kruisingen en verkeersborden ze tegenkomen. Dan kunnen ze met hun ouders die route fietsen en bij thuiskomst op de app kijken of het klopt wat ze tegen zijn gekomen en samen de route evalueren.”

De app is al getest door een aantal kinderen. “Zij waren heel enthousiast, net als de ouders. Zij kwamen ook verkeerssituaties en regels tegen die ze weer even opgefrist hebben. Het ziet er ook leuk voor de kinderen, dus ook dat motiveert om er mee te gaan spelen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen