Daalmeijer: toegevoegde waarde van WNL niet groot
WNL heeft weinig toegevoegde waarde als zelfstandige omroep. “WNL had een aantal goede presentatoren, maar die gaan nu naar de KRO.”
Dat zei Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, tegen BNR’s Paul van Liempt. Daalmeijer reageert op het nieuws dat de omroepen WNL en PowNed tot 2020 zelfstandig mogen blijven.
Spelregels
De landelijke omroep mag vanaf 2016 nog maar bestaan uit acht omroepen in plaats van de huidige 21. De taakomroepen NTR en NOS blijven zelfstandig. Daarnaast fuseert BNN met de VARA, NCRV met de KRO en TROS met de AVRO. MAX, VPRO en de EO blijven zelfstandig.
Vorige week is besloten het aantal omroepen aan te vullen tot tien, omdat 'tijdens de wedstrijd de spelregels zijn veranderd'. WNL en PowNed bestonden nog maar net toen het publieke bestel op de schop werd genomen. In tegenstelling tot WNL vindt Daalmeijer dat PowNed wel wat heeft bijgedragen aan de publieke omroep. “Die hebben een andere vorm van journalistiek gebracht.”
Toekomst
Ook MAX hoeft wat Daalmeijer betreft niet zelfstandig te blijven. “Ik begrijp dat de VPRO en de EO zelfstandig blijven. Maar van MAX begrijp ik dat niet. MAX had best kunnen aansluiten bij de TROS en de AVRO.” Een extra fusieomroep zou de gesprekken over de toekomst van de Publieke Omroep vereenvoudigen. "Er zitten nog steeds te veel mensen om de tafel om te praten hoe het in de toekomst verder moet.”
Daalmeijer toonde zich wederom niet gelukkig met de bezuinigingen van 200 miljoen euro van het kabinet Rutte I op de publieke omroep. Het huidige kabinet wil daarbovenop nog eens 100 miljoen snijden in het budget. “Het begint een kaalslag te worden.”