Nieuws14 mei '14 16:58

Wilders luncht met buitenlandse pers om 'goodwill te kweken'

Auteur: Bram van Dijk

Geert Wilders zoekt actief de publiciteit in Europese lidstaten waar hij wil samenwerken met andere eurosceptische partijen. Vanmiddag lunchte hij met buitenlandse correspondenten in Den Haag en verslaggever Hugo Reitsma peilde na afloop de stemming.

"Hij was heel charmant, dat moet je hem laten", zegt de Duitse correspondent Kerstin Schweighöfer. "Hij heeft ook gevoel voor humor, hij heeft ons aan het lachen gebracht, maar in wezen was er niets nieuws. Hij heeft nog een keer helder gemaakt dat hij geen spijt heeft van 'minder Marokkanen'."

Niet alleen criminelen
Bij een aantal collega’s was er onduidelijkheid of Wilders spijt had dat hij niet 'minder criminele Marokkanen' had gezegd. Schweighöfer: "Hij maakte duidelijk dat hij in totaal minder bedoelde. Er mogen er minder naar binnen, er moeten er meer uit en vooral de criminelen."

Hoop op samenwerking
Voor Schweighöfer was het vooral interessant of Wilders met de rechtse partij Alternative fur Deutschland wilde samenwerken. "Wilders zei dat er geen contact was, vooral omdat Alternative fur Deutschland aangegeven heeft niet met Wilders samen te willen. Maar Wilders wil verder bouwen aan contact in heel Europa. Hij wil ook het Engelse Ukip aan boord houden en hij hoopt dat daar na de verkiezingen meer ruimte voor is."

Goodwill
Volgende de Belgische journalist Sabine Vandeputte van de VRT was de lunch van vanmiddag onderdeel van zijn charmeoffensief. "Hij was goodwill aan het creëren, dat viel me op. Blijkbaar hoopt hij dat wij straks allemaal positief over hem berichten, zodat dadelijk ook in al die andere landen zijn naam bekend wordt en misschien wat meer begrip groeit voor mogelijke samenwerking."

'Altijd spektakel'
In Vlaanderen is veel belangstelling voor Wilders. "Het blijft een fenomeen. Hoe hij eruit ziet, wat hij zegt; het is altijd spektakel. En nu we weten dat hij ook met het Vlaams Belang wil samenwerken, staat hij meer open voor Vlaanderen. Vroeger was het heel moeilijk voor ons om hem te spreken, maar nu staat hij open voor de buitenlandse pers."

Gerelateerde artikelen