Amerikaanse wildparken zijn voorbeeld voor Nederland
Staatsbosbeheer moet de eigen broek meer op gaan houden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Dijksma dat de natuurorganisatie meer gelegenheid moet krijgen om zelf geld binnen te halen. Natuur verkopen is in elk geval geen optie, zegt Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, op BNR.
De overheidsgiften worden flink terugschroefd. Tot 2012 kreeg Staatsbosbeheer nog 88 miljoen euro, vanaf 2014 is dat nog maar 25 miljoen per jaar. "Ik denk dat dat niet verstandig is", antwoordt Thijsen op de vraag of Staatsbosbeheer er heil in ziet natuur te verkopen. "In hoofdlijnen moet je wel een onderscheid maken wat de kerntaken op nationaal en internationaal niveau zijn. Daar zou een dienst als Staatsbosbeheer een grote rol in kunnen vervullen."
Hij gaat verder: "Het is onderwerp geweest van discussie om natuur te verkopen. Maar we hebben ook gezien dat er heel veel ophef over is geweest. Over gronden die eerst met onze belastingcenten zijn gekocht, zeggen we nu, tien jaar later: "Moet dat nu niet terug?"
Topnatuur gewaarborgd
Volgens Thijsen zou het in plaats daarvan een veel beter idee zijn als Nederland het Amerikaanse model van wildparken volgt. "Als je met een knipoog naar de nationale parken in Amerika kijkt die in overheidshanden zijn, dan zie je hoe daar een verdienmodel is ontwikkeld. Als wij zo duidelijk kunnen kiezen als men in Amerika heeft gedaan, dan kiezen we voor een systeem van nationale parken die voor de eeuwigheid van de Nederlandse samenleving zijn, waar onze topnatuur gewaarborgd is."