Programma14 mrt '12 08:53Aangepast op 14 mrt '12 13:53

Apothekers woest over medicijnprijzen

Auteur: Pieter van den Akker

De apothekers zijn woest over geld, want zij hebben de prijzen te slikken die de verzekeraars hun voorschrijven.

Bij de tandartsen werkte de vrije prijsvorming maar moeizaam, en nu is het ook hommeles tussen de apotheken en de zorgverzekeraars. De apothekers zijn woest, omdat de verzekeraars eenzijdig de vergoedingen verlagen die zij bereid zijn te betalen voor medicijnen. Van vrije prijsvorming is, anders dan het kabinet wil geen enkele sprake, zeggen de apothekers.

Ongelukkig
BNR-verslaggever Laurens Boven ging langs bij een apotheek in Enschede en kreeg daar te horen dat de druk op de schouders van de apothekers flink is toegenomen. "Er zijn vrije tarieven gekomen, er zijn prestaties gekomen en dat maakt dat we ongelukkig zijn met de manier waarop het nu gaat", vertelt de vrouwelijke apotheker uit Enschede. 

Werkdruk
Gevolg is bijvoorbeeld dat verzekeraars tarieven korten, vertelt ze. "Dat betekent dat we een vacaturestop hebben, terwijl we toch groeien. We hebben meer patiënten, meer complexe patiënten. Maar we moeten het met minder mensen gaan doen. Dat houdt in dat de werkdruk voor de assistentes enorm toeneemt."

Klik hier om naar de bijdrage van verslaggever Laurens Boven te luisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen