Nieuws7 mei '12 14:47Aangepast op 7 mei '12 15:39

Werkgevers bezorgd over hoge looneisen

Auteur: Thijs Baas

In de cao's die in april zijn afgesloten is een loonstijging opgenomen van gemiddeld 1,8 procent, aanzienlijk meer dan het gemiddelde van 1,6 procent dat voor dit jaar is afgesproken.

Dat meldde werkgeversorganisatie AWVN, de voornaamste adviseur op het gebied van arbeidsvoorwaarden van het Nederlandse bedrijfsleven.

Bezorgd
De AWVN is zeer bezorgd over de ontwikkeling, die volgens haar niet aansluit op de grote economische onzekerheden van dit moment. "De Nederlandse economie is kwetsbaar. Een loongolf kan desastreus zijn voor de concurrentiepositie van bedrijven."

De organisatie wijst op het feit dat vakbonden ook nu nog looneisen stellen van 2,5 procent.

De AWVN onderkent dat het bezuinigingspakket dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn overeengekomen de koopkracht van veel mensen kan aantasten. Toch roept hij de vakbonden op mee te doen aan het aanpakken van de economische problemen. "Voor iedereen zit er wel iets vervelends in, maar het grote plaatje is goed voor Nederland.''

Lichtpuntje
De werkgeversvereniging ziet als lichtpuntje dat in zeven van de tien nieuwe cao's afspraken zijn gemaakt die moeten helpen werknemers langer aan de slag te houden, onder meer via scholing. Er zijn overigens nog relatief weinig cao's afgesloten: 23 procent van het totaal. Vorig jaar was dat na vier maanden 31 procent.

Bij de FNV leiden ze uit de loonstijging af dat de vakbonden hun werk goed doen. Cao-coördinator Catelene Passchier wijst er op dat wel degelijk rekening wordt gehouden met een verantwoorde loonontwikkeling en dat de FNV elk jaar een maximale looneis vaststelt. "Wij zijn verbaasd over de opmerking van AWVN dat onze looneis te hoog is, want in april bleek uit CBS-cijfers dat de cao-loonstijging al meer dan anderhalf jaar onder inflatieniveau ligt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen