Nieuws3 mei '12 13:07

Nederlanders zetten spaargeld om in andere valuta

Auteur: BNR Webredactie

Sinds het begin van de crisis eind 2007 hebben Nederlanders steeds meer spaargeld omgezet in andere valuta, uit angst voor een eventuele val van de euro.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat vooral de Britse pond en Japanse yen erg populair zijn geworden onder Nederlandse spaarders. Sinds eind 2007 is het bedrag dat uitgezet is in Britse ponden met 40 procent toegenomen, het bedrag in Japanse yens is vervijfvoudigd.

In maart 2012 hebben we 4,7 miljard euro in ponden en 3,5 miljard euro in yens op spaarrekeningen staan. De dollar blijft nog steeds het populairste alternatief: Nederlanders hebben 33 miljard (in euro's) aan spaargeld in dollars staan.

Angst voor val euro
De sterke toename van spaargeld in andere valuta heeft alles te maken met de economische onrust in de eurozone. Er wordt steeds meer rekening gehouden met een eventuele val, of minimaal een flinke dip in de koers van de euro. De vrees voor het verdampen van het vergaarde spaargeld in euro's leidt ertoe dat particulieren hun geld 'veilig' gaan zetten in andere valuta.

Toch blijft het overgrote deel van de Nederlandse spaarders bij de euro. Een reden hiervoor is dat Nederlandse banken spaarrekeningen in vreemde valuta niet echt stimuleren. In veel gevallen wordt bijvoorbeeld geen rente vergoed, of weegt de rente niet op tegen de kosten die met een dergelijke spaarrekening gemoeid gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen