Nieuws7 dec '12 10:51Aangepast op 7 dec '12 13:03

Ombudsman pleit voor regierol gemeenten in schuldhulpverlening

Auteur: Harmen Simon Teunis

Gemeenten moeten de regie nemen als inwoners in de schulden zitten. Dat zegt de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer op BNR.

Volgens Brenninkmeijer werken instanties zoals de Belastingdienst, woningcorporaties en energiemaatschappijen onvoldoende samen als het gaat om schuldhulpverlening. Daarom is een coördinerende partij nodig.

"Ik zie aankomen dat wij gaan aanbevelen dat de gemeente die regierol moet gaan vervullen. Omdat zij ook in de schuldhulpverlening zitten. Dat zou betekenen dat de gemeente tegen de belastingdienst of het CVZ zegt dat ze even moeten dimmen met het invorderen van schulden", zegt Brenninkmeijer.

Daarnaast pleit hij voor een beslagregister. "Zodat je weet wie beslag heeft gelegd. Maar dat is maar een eerste stapje."

Afspraken vallen in duigen
Nu gebeurt het vaak dat instanties zelfstandig schulden innen, waardoor afspraken tussen de burger en de gemeente in duigen vallen. In het contact met verschillende overheden is het nu vaak nog een kwestie van ieder voor zich, zegt Brenninkmeijer. "Het is de Belastingdienst voor zich, het UWV voor zich, de gemeente voor zich en het College voor de Zorgverzekering voor zich. Daarmee wordt de overheid als schuldeiser een soort octopus."

Burgers komen in de problemen omdat er geen rekening wordt gehouden met hun beslagvrije voet. Ze kunnen dan bijvoorbeeld hun zorgverzekering niet meer betalen. Gevolg is dat een burger wordt aangemerkt als wanbetaler en sancties opgelegd krijgt. "Bovendien kan er beslag gelegd worden op toeslagen van de belastingdienst. Je kunt heel snel in een negatieve spiraal terechtkomen, waarbij de overheid zich helemaal niet bewust is van de beslagvrije voet. Bovendien komen mensen onnodig in heel zware financiële problemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen