Nieuws14 dec '12 21:46

Draghi waakt over ingedut Europa

Auteur: Thijs Baas

De Europese leiders hebben de EU-top en het crisisjaar afgerond door flink wat gaten te schieten in de ambitieuze toekomstplannen van Van Rompuy. De eurocrisis lijkt voor even in een winterslaap.

"We staan er in Europa sterker voor dan twee jaar geleden, maar het is nog niet klaar. We kampen nog steeds met een ernstige economische crisis. We moeten de relatieve rust van deze top koesteren als signaal dat die realistische, stapsgewijze benadering vruchten begint af te werpen", zegt premier Mark Rutte in Brussel.

Man if the Year
Hoewel The Financial Times ECB-baas Mario Draghi uitriep tot Man of the Year reageert Rutte koeltjes op de rol die de centrale bank en zijn president speelden. "Ik denk dat de ECB wel een belangrijke rol heeft gehad en het leiderschap van Mario Draghi als president van de ECB is van groot belang geweest."

Velen zijn het erover eens dat Draghi met zijn bezwerende woorden over het voortbestaan van de euro een grote rol heeft gespeeld om vertrouwen te herwinnen. Draghi en de ECB reageerden wél, terwijl het niet eens hun taak is om de euro te redden of met beleidsmaatregelen op de proppen te komen.

De toekomstplannen van Van Rompuy zijn inmiddels door de leiders van de eurolanden veranderd in een gatenkaas. De vraag is of zij voldoende hun steentje kunnen bijdragen aan de redding van de euro. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen