Boekhoudkige bende bij gemeente Amsterdam
Boekhoudkundig geblunder heeft de gemeente Amsterdam in de periode 2005-2007 minstens een half miljard euro gekost.
Het ging om afkeurende accountantsverklaringen, onrechtmatig verstrekte uitkeringen en gaten in de begroting van de Noord/Zuidlijn die via erfpachtverhogingen worden gedicht. Misstanden die door de politiek voorkomen hadden kunnen worden. Dat komt allemaal naar voren uit onderzoek van 925.
"De gemeente Amserdam heeft alleen al in 2005 voor 600 miljoen euro niet volgens de regels is gehandeld. Dat vind ik vrij veel geld. Het is niet duidelijk wat daarmee gebeurd is, maar het is niet volgens de regels gegaan", zegt Willem Jan Hilderink van 925.nl. 345 miljoen euro is onrechtmatig besteed.
Bewijs van goedkeuring
Zo ontbreken bij de ogenschijnlijk vlekkeloze digitale jaarrekeningen in de jaren tot 2008 consequent de controleverklaringen van de accountant. Daarin zou een bewijs van goedkeuring moeten leveren, óf aangeven dat de jaarrekening niet door de beugel kan. Hoewel de accountant in zijn verklaring benadrukt dat de controleverklaringen vanaf 2008 in kannen en kruiken zijn, rijst de vraag des te meer hoe het dan in de jaren daarvoor gesteld is.
Over 2008 gaf de accountant een goedkeuringsverklaring af, maar de Dienst Werk en Inkomen erkende later in 2008 voor 17 miljoen euro aan onterechte uitkeringen te hebben verstrekt. Daar komt een bericht uit 2011 bij, dat aangeeft dat 8.500 Amsterdammers tussen 2006 en 2009 onterecht een uitkering hebben ontvangen. Het gaat daarbij om een bedrag van 213 miljoen euro aan onrechtmatig door het DWI verstrekte uitkeringen.
Slapen
Alles wijst erop dat de gemeenteraad destijds heeft zitten slapen en zijn verantwoordelijkheid heeft verzaakt om het gemeentebestuur te controleren. "We hebben er ontzettend veel moeite voor gedaan om deze gevoelige informatie te achterhalen. Alles is besproken in de raad en dat maakt het eigenlijk openbare stukken. Maar er is alles aan gedaan om te voorkomen dat wij de stukken inlazen", zegt Hilderink.
"Je kunt niet uit de verklaringen opmaken waar het geld wel naartoe is gegaan. Je kunt er wel uit opmaken dat de aanbestedingsregels niet goed worden toegepast. De accountant gaat er overigens niet over welke informatie wel of niet wordt gepubliceerd."
"Het gaat erom dat de accountant tekent voor de juistheid van de stukken. Hij geeft geen rechtmatigheidsoordeel." De gemeente Amsterdam heeft nog geen commentaar gegeven. 925 zegt meer gevoelige informatie te hebben, maar die wordt nog even opgespaard.