Nieuws20 nov '14 11:19Aangepast op 20 nov '14 17:38

Eerste ebolahulpverleners opgeleid in Amsterdams trainingscentrum

Auteur: Bram van Dijk

In het ebola-trainingscentrum in Amsterdam zijn voor het eerst 26 internationale hulpverleners opgeleid. Ze leerden vooral hoe ze veilig kunnen werken in de gele beschermingspakken. Een verslag.

"Voor mij is de training vooral om niet bang te zijn om fouten te maken en niet bang te hoeven om zelf besmet te raken. Ik wil zoveel mogelijk trainen zodat de automatismes van bijvoorbeeld het aan- en uittrekken van de pakken er alvast in zit", zegt Stefan Wisse, logistiek medewerker bij Artsen zonder Grenzen.

Erna Rijnierse wordt als tropenarts uitgezonden en heeft de training al doorlopen. "Het is eigenlijk veel zwaarder dan dat ik gedacht had, je moet bij alles wat je doet nadenken. Wat we gedaan hebben is een training in het dragen van een PPE, dat is zo'n gele unit."

Zo'n pak aantrekken valt nog niet mee
"Je hebt een witte kap over je hoofd zodat ook je haren bedekt zijn. Maar als je die kap over je neus hebt, moet je moet ook nog een ander masker over die kap doen. Dus je hebt twee dingen over je neus, en daar moet dan nog een duikbril op. Dan denk je: dit kan helemaal niet mis, maar het kan echt wel mis want dan zie je toch nog één vierkante millimeter huid. Dan moet het opnieuw."

Rijnierse heeft 'geen seconden' na hoeven denken om zich op te geven om te komen helpen. "Ik snap dat er risico's zijn, maar ik heb zodanig veel vertrouwen in de mensen van mijn organisatie. Zij zijn zo verschrikkelijk goed."

De getrainde hulpverleners vertrekken al over een paar dagen naar de Afrikaanse ebolagebieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen