Nieuws28 jul '14 14:01Aangepast op 31 aug '16 12:53

'Lang niet alle weggebruikers passen rijgedrag aan'

Auteur: Thijs Baas

De snelweg A12 (Arnhem - Den Haag) is ter hoogte van Maarsbergen onder water gelopen door hevige regenval. Dat meldden de brandweer en de Verkeers Informatiedienst VID. In beide richtingen staat een file. Het is nog niet bekend hoelang het gaat duren om de weg weer berijdbaar te maken.

In bijna heel Nederland is sprake van veel wateroverlast door zware buien. Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het westen en zuiden van Nederland, met veel wateroverlast en onweer. Voor Noord- en Zuid-Holland, Noord- Brabant en Utrecht is code oranje (extreem weer) afgegeven. In alle andere provincies is code geel voor gevaarlijk weer afgegeven. Alleen in de noordelijke provincies is het vrij rustig.

Het zou één van de warmste dagen van het jaar moeten zijn, maar in plaats daarvan komt de regen met bakken uit de hemel. Extra opletten achter het stuur dus want sommige wegen zijn veranderd in complete rivieren. Frank Sakkers, rijschoolhouder en rijinstructeur, kan zijn leerlingen nu in de praktijk laten zien hoe belangrijk het is om afstand te houden en minder hard te rijden. "We reden net 20 tot 25 op een weg waar je 60 mag. Harder kan niet, want je hebt totaal geen zicht."

En hóe voorzichtig je zelf ook bent: je blijft afhankelijk van de mensen om je heen. "Sommige mensen houden een tot twee seconden afstand. Ik vind het eigenlijk belachelijk. Qua snelheid win je niks, dus hou gewoon lekker afstand en kom gewoon lekker aan. Als je kijkt hoe slecht mensen rijden met dit weer; het is echt dramatisch. De staat van je voertuig is het belangrijkst: goede banden en goede ruitenwissers, zorgen voor goed zicht. Er rijden mensen rond waarvan de hele auto beslagen is, en ook nog eens zonder verlichting."

Regenbuien
De snelweg A10-West werd in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld door de wateroverlast. De fikse regenbuien hebben de weg blank gezet. Verkeer moet via de Zeeburgertunnel omrijden. De A10 blijft tot zeker 16.00 uur dicht, zo lieten de verkeersdiensten maandag weten.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten maandagmiddag voorzichtig op de weg te zijn. Ze krijgen het advies hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden. De dienst heeft medewerkers op pad gestuurd met zuigwagens om het water weg te pompen en om de putten extra open te zetten zodat het water beter wegstroomt.

De Velsertunnel (A22) was maandagmorgen afgesloten in noord-zuidelijke richting door de regenval. Op de A15 zijn diverse rijstroken tussen Ridderkerk en Gorinchem dicht door de regen. In totaal stond er maandag rond het middaguur uur zo'n 50 kilometer file op de Nederlandse snelwegen; dat is meer dan gemiddeld in de vakantieperiode.

Levensbedreigend
Politiekorpsen in verschillende regio's roepen maandag via Twitter op om alleen 112 te bellen in levensbedreigende situaties. Veel mensen bellen het noodnummer ook om wateroverlast te melden, maar dat is niet de bedoeling, aldus de korpsen. Wie calamiteiten als gevolg van het noodweer, zonder dat levens in gevaar zijn, wil doorgeven, belt 0900-8844.

Winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht is gedeeltelijk gesloten vanwege hevige lekkages op verschillende plekken. In en rond het winkelcentrum wordt gewerkt aan de ingrijpende vernieuwing van het Stationsgebied in Utrecht. Tijdelijke afdekkingen konden op sommige plaatsen de watervloed niet aan.

Rampenplan in Belgische steden
Ook boven West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen heeft  maandag her en der voor wateroverlast gezorgd, onder meer in de regio rond Ieper, de streek van Roeselare, Lichtervelde en Wingene, en het Meetjesland. In Pittem en Lichtervelde is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen