Nieuws1 apr '12 14:54Aangepast op 1 apr '12 20:12

Dunne automobilisten en dierenpuzzels [video]

Auteur: Pieter van den Akker

Vleesetende planten die minder vlees gaan eten en een schoonmaakbedrijf dat het ruimtestation ISS schoonmaakt, omdat de astronauten er geen tijd voor hebben. Te mooi om waar te zijn, zo weet je als de kalender 1 april aanwijst.

Ook media zijn in aanloop naar 1 april extra wantrouwig als er vreemd nieuws voorbijkomt.

Dunne automobilisten
Verzekeraar De Nederlanden van Nu geeft dunne automobilisten vanaf zondag korting op hun verzekering. Onderzoek zou hebben aangetoond dat zware mensen meer schade veroorzaken. De gemeente Noordwijk liet eerder deze week weten dat het college plannen heeft om de Pier van Scheveningen, die te koop staat, naar de badplaats wil verplaatsen. Maar zondag erkende de gemeente dat het om een 1 april-grap ging.

Ook zondag dienden zich nog diverse opvallende lollige initiatieven aan. De VVD in Den Haag lanceerde een plan om uitkeringsgerechtigden voortaan in de spits te weren "omdat zij niet bijdragen aan de economie'' en dus op drukke momenten geen recht zouden hebben op het weggebruik.

Puzzels voor dieren
Op het strand van Zandvoort zou een 12 meter lange vinvis zijn gestrand en een Brits bedrijf introduceerde zondag een speciaal kruiswoordpuzzelboek voor dieren. Afvalinzamelaar ROVA stelde gebruik te gaan maken van een nieuwe doorzichtige afvalcontainer, zodat er door sociale controles geen recyclebaar afval meer zou worden weggegooid.

Carnavalskleding
Kringen rond het overleg in het Catshuis melden dat de PVV zich hard maakt voor een reductie van het BTW-tarief op Nederlandse klederdracht en carnavalskleding. Webshop Feestwinkel XL vraagt het publiek een petitie te tekenen om dit initiatief te steunen.

Het zou de PVV gaan om het stimuleren en beschermen van cultureel erfgoed als Zeeuwse klederdracht en Carnaval/Vasteloavend. De angst bestaat dat consumenten door de crisis de hand op de knip houden.

Watergeuzen
De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zoveel betekent als de dag van de dommerik).

YouTube
Ook YouTube ontbreekt niet in de lijst van 1-aprilgrappen. Ze maken reclame voor een dvd met daarop "alle filmpjes die ooit op Youtube gezet zijn". Wie wil dat nou niet? Je hele huis vol met YouTube dvd's. Ook krijg je er een kit met stickers bij, waarmee je - per brief - de makers kunt laten weten wat je van de flimpjes vindt (duimpje omhoog of duimpje omlaag).