Nieuws1 aug '13 17:09

Wapenhandelaars kunnen slag slaan in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse wapenhandelaren kunnen hun geluk niet op. De Syrische markt is weer open. Vanaf vandaag mogen er officieel wapens worden geleverd aan Syrië.

Het Europese embargo werd eind mei niet verlengd en vervalt daarom. Groot Brittannië-stuurt zaterdag al een levering die kant op. Geen geweren, maar pakken die beschermen tegen chemische wapens.

Reinoud Leenders is Midden-Oostenspecialist aan het King's College in Londen.

Gaan Europese landen nu massaal wapens die kant op sturen?
"Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk. De Britse levering houdt geen wapens in. Premier David Cameron is ook gebonden aan het Britse Lagerhuis. Mocht hij wapens willen gaan sturen, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het Lagerhuis goedkeuring geeft."

Groot-Brittannië stuurt wel veiligheidspakken die kant op. Zien we straks de rebellen in van die witte overalls rondrennen?
"Het is eigenlijk een beetje een symbolische levering, vrees ik. Berichten over het gebruik van chemische wapens zijn wel zorgwekkend, maar vooralsnog militair niet significant. Dus zelfs het hebben van pakken zal weinig gaan uitmaken op het front in Syrië."

Stel dat men toch wapens levert. Hoe groot is dan de kans dat ze in handen vallen van jihadisten?
"Dat is het dilemma en de reden waarom er niet massaal wapens worden geleverd. De kans dat wapens in de handen van islamisten of jihadisten vallen, is erg groot. De Amerikanen zijn bezig met het verslepen van wapens naar buurland Jordanië, waar ze stapsgewijs bepaalde groepen in Syrië willen gaan bevoorraden na nauwkeurige selectieprocedures. Maar niemand heeft een antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat die wapens in handen vallen van salafisten. Ik denk ook niet dat er een antwoord op is."

Wat heeft men er dan aan dat het embargo vervalt?
"Eigenlijk niet zo veel. Ik denk dat het opnieuw een symbolische zet is van de Europese gemeenschap. Ik geloof niet zo dat het een significant effect heeft op de strijd in Syrië zelf."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen