Nieuws28 jul '14 15:54Aangepast op 28 jul '14 18:59

Alle hens aan dek in regio Hollands Midden

Auteur: Thijs Baas

De Rijn stroomt zowat door de straten van Alphen en het aantal meldingen bij de brandweer Hollands-Midden liep in de loop van de ochtend fors op, tot meer dan 500 om elf uur. "En dat zijn nog niet de meldingen die bij de politie zijn binnengekomen", zegt Ingrid Gort van de brandweer Hollands Midden.

In de meeste gevallen ging het om beperkte schade, maar de GRIP1-melding die binnenkwam laat zien dat op sommige plekken sprake was van uitzonderlijke regenval. "Dat is een wat groter incident, waar meerdere hulpverleningsdiensten bij noodzakelijk zijn. Er is dan zoveel water op een bepaalde plek terechtgekomen, dat we ondersteuning nodig hebben. Een primeur? Nee, dat niet, maar het komt bepaald niet alle dagen voor", zegt Gort.

De schade is vooralsnog alleen materieel, maar het varieert van bedrijven die blank staan, een bibliotheek in Lisse en een supermarkt in Benthuizen, maar ook burgers waar de kelders van vol staan door lekkages.

"Meldingen op het 8844-nummer worden stuk voor stuk lokaal afgehandeld door het brandweercorps. "Het voertuig met de bemanning krijgt een lijst met adressen die op volgorde wordt afgehandeld. Alleen ls daar een prio1-brandmelding tussen komt, gaat die voor. Het kan tot vier uur duren, maar we vragen mensen geduld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen