Nieuws3 okt '14 16:40

Zoektocht verdwenen toestel Malaysia Airlines steeds zuidelijker

Auteur: BNR Webredactie

Het verdwenen toestel van Malaysia Airlines ligt nog zuidelijker dan aanvankelijk werd gedacht. Dan heeft Fugro-topman Paul van Riel tegen BNR gezegd.

De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro speurt al sinds augustus met een speciaal schip de bodem van Indische Ocean ten westen van Australië af op zoek naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines MH370.

De eerste fase van dat onderzoek is bijna afgerond. "Op basis van nieuwe analyses van alle signalen die van het vliegtuig binnen zijn gekomen, denken ze dat het vliegtuig zuidelijker ligt dan eerder gedacht", zei Van Riel in het programma BNR Zakendoen met.

De afgelopen maanden heeft Fugro de zeebodem in kaart gebracht. Een zeer ingewikkelde klus volgens Van Riel. "We hebben te maken met de Alpen onder water. Er zijn daar bergen van duizenden meters hoog. Vulkanen, kloven, het is daar heel erg ruig op de zeebodem."

Een beeld krijgen van de zeebodem is erg lastig. "Het is alsof je vanaf grote hoogte met een wazige bril naar de bodem kijkt. Wanneer je op 150 meter hoogte boven de zeebodem met apparatuur over de zeebodem sleept, moet je een goed beeld va de hoogtelijnen hebben, anders loopt je apparaat tegen de bergen op."

Fase twee
Volgende week start de tweede fase in de zoektocht naar het vliegtuig. In banen van 200 meter breed sleept Fugro apparatuur boven de zeebodem in de hoop een vliegtuigmotor te vinden.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van Ku ala Lumpur naar Peking en verdween in maart van de radar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen