Nieuws23 jul '14 10:40

'Geen enkele straf doet recht aan slachtoffers en nabestaanden'

Auteur: Pieter van den Akker

"Ik denk dat geen enkele straf denkbaar is die recht doet aan de slachtoffers en nabestaanden." Zo reageert Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, op BNR op de neergehaalde vlucht MH17, waarbij bijna 300 mensen om het leven kwamen.

Een van de belangrijkste taken van de reclassering is om daders te begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. Of zo'n nieuwe start in zijn ogen ook mogelijk is voor de mensen die de ramp in Oekraïne op hun geweten hebben? "Dat vind ik moeilijk te zeggen over daden met deze omvang en met deze impact", antwoordt Van Gennip.

Onafhankelijke rechter
"Natuurlijk is een terugkeer in de samenleving en mensen daar weer onderdeel van laten uitmaken, een taak van de reclassering. Maar wij van Reclassering Nederland vinden natuurlijk ook dat daders - of het nou lichte of zware vergrijpen zijn - berecht moeten worden. Daar hebben we in Nederland gelukkig een onafhankelijke rechter voor, die dat doet. Daar gaan wij niet over."

Hij vervolgt: "Waar wij over gaan is dat erop toegezien wordt dat een straf wordt uitgevoerd als een straf wordt opgelegd. We moeten toezicht houden, controle geven en begeleiden. De kerntaak van Reclassering Nederland is eigenlijk zorgen dat mensen niet opnieuw in de fout gaan zodat er geen nieuwe slachtoffers vallen."

'Geen straf zwaar genoeg'
Zijn er misdrijven waarbij het nooit weer goed zal kunnen komen? Van Gennip: "Voor slachtoffers geldt vaak dat het nooit goed zal komen. Ik heb ook wel eens gepraat met nabestaanden, een vereniging van ouders van vermoorde kinderen. Het is ongelooflijk emotioneel als je met hen praat. Ik ben er altijd ongelooflijk van onder de indruk. Mensen in die groep zeggen dat je mensen natuurlijk een tweede kans moet geven, maar er zijn ook mensen die zeggen dat geen straf zwaar genoeg is. En dat begrijp ik al te goed."

Dan: "U moet voor ogen houden dat de werkers bij de reclassering mensen zijn zoals u en ik. Als zij worden geconfronteerd met mensen die iets ernstigs gedaan hebben, heeft dat ook impact op de gevoelens van onze mensen. Moeders van jonge kinderen die geconfronteerd worden met ernstige zedendelicten: dat is nogal wat. En toch zijn wij in staat vanuit een professionele houding te kijken wat we er aan kunnen doen om het gedrag van mensen zodanig te veranderen dat ze niet opnieuw in de fout gaan. Of in ieder geval dat het risico dat ze opnieuw in de fout gaan niet aanwezig is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen