Nieuws9 okt '14 15:09

Uitspraak Timmermans roept alleen maar meer vragen op

Auteur: BNR Webredactie

De uitspraak van minister Frans Timmermans, dat er een passagier met een zuurstofmasker is gevonden op de rampplek van vlucht MH17, roept veel vragen op. Inmiddels heeft hij erkend voor zijn beurt te hebben gesproken, maar dat geeft geen antwoord op de vragen.

Image

“Technisch gezien is het niet onmogelijk dat een enkele passagier in staat is geweest om een zuurstofmasker op te doen”, vertelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft) aan BNR. “De temperatuur in een vliegtuig is normaal gesproken aangenaam en er is voldoende zuurstof aanwezig. Als er dan opeens een gat in de romp komt, valt de druk weg; het wordt bijna -70 graden Celcius en de passagiers worden blootgesteld aan een windkracht van boven de 900 kilometer per uur. Het zijn vreselijke omstandigheden, maar technisch gezien zou iemand nog in staat kunnen zijn geweest om een zuurstofmasker op te doen.”

Normaal gesproken zouden bij een noodsituatie honderden zuurstofmaskers uit het plafond van het vliegtuig moeten zakken. “Er zou dan een signaal door het vliegtuig gaan waardoor de piloten weten dat ze een nooddaling moeten beginnen om weer op hoogte te komen waar genoeg zuurstof is om te ademen. Maar op de foto’s die ik heb gezien van de rampplek waren nergens honderden zuurstofmaskers te zien”, aldus Melkert.

De gedachte dat de passagiers van MH17 zich bewust waren wat er op het moment van de vermoedelijke inslag gebeurde, is vreselijk voor de nabestaanden. “Deze uitspraak van Timmermans geeft meer vragen dan antwoorden", zegt Melkert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen