Nieuws26 jun '14 07:47

'Haal meer kwetsbare vluchtelingen naar Nederland'

Auteur: Bram van Dijk

Nederland moet meer en vaker Syrische vluchtelingen naar ons land toehalen. Dat vindt VluchtelingenWerk Nederland. Nu nodigen we 250 Syriërs per jaar uit.

 Syrische vluchtelingen in Libanon
Syrische vluchtelingen in Libanon

"Die 250 mensen worden uitgenodigd. Ze worden geselecteerd vanuit de vluchtelingenkampen in de regio door de Verenigde Naties", zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk. Deze 250 mensen staan los van vluchtelingen die op eigen kracht Nederland bereiken; zij krijgen ook een visum. "Het gaat om mensen die erg ziek zijn, alleenstaande vrouwen of etnische minderheden die ook binnen de kampen vervolgd worden. Dan hebben we het echt over de meest kwetsbare gevallen binnen de vluchtelingengroepen die niet in staat zijn om zelfstandig verder te reizen."

Kuipers vindt dat Nederland veel meer dan 250 mensen per jaar moet uitnodigen. "Aantallen zijn moeilijk te geven, maar luister naar de Verenigde Naties. Zij zouden moeten afspreken met alle landen hoeveel vluchtelingen herverdeeld worden."

Lange periode
Minister Timmermans vertelde gisteren in Nieuwsuur bang te zijn voor een lange periode van onrust in de regio. Wat betekent dat voor Nederland, denkt Kuipers? "We moeten rekening houden dat ook de komende jaren vluchtelingen blijven komen uit die regio." In totaal zijn inmiddels 9 miljoen Syriërs hun land ontvlucht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen