Nieuws21 aug '14 10:05

Elektriciteitstekort dreigt in België

Auteur: BNR Webredactie

Bij onze Zuiderburen dreigt komende winter het licht uit te gaan. Tenzij de Limburgse elektriciteitscentrale in Maasbracht stroom kan leveren.

Image

Volgens Bart Bekaert hoofdredacteur van de Belgische nieuwsdienst van Q-music, heeft vooral achterstallig onderhoud het tekort veroorzaakt: "Er is een opeenstapeling van problemen, vooral met kernenergie. België heeft 7 kernreactoren, twee daarvan liggen al maanden stil door scheurtjes in de reactor. Volgens de keuringsdienst is het goed mogelijk dat deze nooit meer gaan werken."

Noodoplossing
Sjoerd Marbus, van Energie Nederland, de belangenbehartiger van energiebedrijven, zegt dat er sowieso een oplossing is: "Nederland kan in dit geval zeker wat betekenen, maar ook op Europees niveau zijn er mogelijkheden. Er wordt al dagelijks gehandeld in overschotten en tekorten tussen landen. Zo zou een ander land kunnen leveren aan België. Mocht deze markt overbelast raken, dan zijn er noodmaatregelen. Deze worden natuurlijk liever incidenteel gebruikt en niet structureel."

België was al langere tijd bezig met een aanvraag voor een nieuwe centrale, vertelt Marbus: "Er moet of een nieuwe centrale komen in het land zelf, of België moet worden aangesloten op het Nederlandse net. Zo'n grensoverschrijdende verbinding aanleggen is echter zeer kostbaar. Er zou ook gekeken moeten worden of het mogelijk is om in België net als in Nederland de verschillende provincies met elkaar te laten samenwerken. Zo wordt de capaciteit van een land het meest efficiënt gebruikt."

Hoe het probleem ook wordt opgelost, de Belgen hoeven de wintermaanden in ieder geval niet te donker in te zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen