Deze opmerkelijke uitspraken schreef de Belgische krant De Tijd op. Volgens de Amerikaanse Soros verergerden Europese beleidsmakers de crisis door een bankenprobleem met een begrotingsprobleem te verwarren.
George Soros is dit weekend te gast op het jaarlijkse economiefestival in het Noord-Italiaanse Trento. Volgens Soros begrijpen de Europese beleidsmakers de kern van de eurocrisis niet: "Ze verwarren een banken- en concurrentieprobleem met een begrotingsprobleem. En passen dus de foute remedie toe: je kunt de schuldenlast niet verminderen door de economie te laten krimpen."
EU is een zeepbel
Niet alleen beleidsmakers, maar de hele Europese Unie moet het ontgelden: "Mijn stelling is dat de Europese Unie een zeepbel is", zei Soros.
"Tijdens de hoogconjunctuur was de Europese Unie onrealistisch maar ongelooflijk aantrekkelijk. De EU was de belichaming van een open maatschappij, voortgestuwd door een kleine groep visionaire staatsmannen. Die stapje voor stapje namen, wetende dat elke stap imperfect was en een volgende nodig zou maken. Zo zijn we van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal naar de Europese Unie geëvolueerd."
Merkel met de prikker
Maar voor de passioneel pro-Europese filantroop piekte die zeepbel met het Verdrag van Maastricht en de introductie van de euro. Daarna kwam stagnatie die na de Lehman-crash in desintegratie overging. Het was volgens Soros de Duitse kanselier Angela Merkel die al in september 2008 de zeepbel doorprikte: "Merkel verklaarde dat de spaargarantie voor andere financiële instellingen van elk land apart moest komen, niet gezamenlijk van Europa. Financiële markten hadden meer dan een jaar nodig om de draagwijdte van die uitspraak goed in te schatten," stelt Soros vast.
Volgens hem illustreerde de uitspraak dat de politieke wil niet langer aanwezig was om van de muntunie ook een politieke unie te maken.
Periferie als achterland
Soros gaat nog een tijdje verder en komt uiteindelijk tot de conclusie dat de muntunie zal blijven bestaan. Omdat een opbreken iedereen duur zou komen te staan, ook Duitsland. "Duitsland zou plots meer dan 1.000 miljard euro waardeloze schuldvorderingen hebben uitstaan. En een belangrijk deel van zijn afzetmarkt verliezen."
En dus zal Duitsland volgens Soros achter de euro blijven staan, omdat het moet. "Duitsland zal het noodzakelijke doen om de euro te houden, maar niets méér. Met als resultaat een door Duitsland gedomineerde eurozone met steeds grotere verschillen tussen schuldeisers en schuldenaars en een periferie als een soort permanente crisisregio waar begrotingstransfers naar toe vloeien. Het zou een Duits rijk zijn, met de periferie (de andere eurolanden) als achterland. Bepaald geen fantastisch object dus waar het Europese clubje visionairs van droomde."
Idealistische miljardair
George Soros verwierf een enorm vermogen met beursspeculaties, geld dat hij is gaan gebruiken voor het realiseren van zijn filosofische en politieke idealen. Aanvankelijk door het ondersteunen van democratische ontwikkelingen in Oost-Europa. Soros is goed voor zo'n 22 miljard dollar. Op de lijst van Forbes van rijkste mensen ter wereld bezet hij de plek 46 sinds september 2011.