Nieuws24 okt '13 17:06

Portugese politie heropent zaak-Maddie

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Portugese politie heeft het onderzoek naar de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann heropend. Dat hebben de Portugese autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

De Britse nieuwszender Sky News meldt dat de politie mensen wil ondervragen die in het eerste onderzoek nog niet zijn gehoord. Het Portugese Openbaar Ministerie spreekt op zijn beurt alleen van "mogelijk nieuwe elementen in de zaak'', zonder details te geven. Tijdens het onderzoek zal niets bekend worden gemaakt, waarschuwde het OM. Het Portugese team dat het onderzoek oppakt, zou niet bij het eerste politieonderzoek betrokken zijn geweest. Dat kreeg veel kritiek in Groot-Brittannië.

Of er verdachten zijn, is nog onbekend, zegt Portugal-correspondent Jose da Silva. "De Britse politie zegt dat er een man van 20 tot 40 jaar is die mogelijk hierbij betrokken zou zijn. Het zou mij niets verbazen dat de Portugese politie al zo’n man aan het onderzoeken is. Maar het feit alleen al dat het OM heeft besloten de zaak te heropenen, betekent in ieder geval dat er keihard en keihard bewijs en dat er het een en ander aan de hand is. Een ontvoering wellicht, en wie daarbij betrokken zijn, dat moeten we even afwachten."

Uit het gegeven dat de zaak heropend is, is in ieder geval af te leiden dat de Portugese politie nieuwe informatie in handen heeft. "Het schijnt dat de Portugese politie al anderhalf jaar lang in het geheim hier aan werkt, samen met de Britse politie. Ze zouden al een 40-tal getuigen hebben verhoord naar aanleiding van het hele proces van Madeleine McCann", zegt Da Silva.

Ontvoering
In die verhoren is naar voren gekomen dat er mogelijk nieuwe bewijzen zijn dat het meisje daadwerkelijk is ontvoerd. "Bovendien zijn ook alle telefooncontacten rond de dag van de verdwijning nogmaals onderzocht door de Portugese politie. Daar ook zou ook nieuwe informatie in naar voren zijn gekomen. En daaruit zou blijken dat het meisje daadwerkelijk zou zijn ontvoerd."

Het is nog onzeker of het OM, door het onderzoek officieel te heropenen, een ontvoering van het meisje als enige optie ziet. "Of ze niet kijken naar andere opties, zoals bijvoorbeeld de betrokkenheid van de ouders, is niet helemaal zeker."

Portuge
De aandacht die in Nederland en Groot-Brittanië werd besteed aan de zaak heeft niet tot extra aandacht in de Portugese media geleid, zegt Da Silva. Daar is de zaak pas weer groot nieuws geworden nadat het OM de zaak heeft heropend. "Ze hebben er wel het een en ander over bericht. Maar het is pas nu nadat het OM heeft besloten de zaak te heropenen dat alle Portugese media daar heel veel aandacht aan besteden. Alle journaals in Portugal zijn er mee geopend. Het verbaast me niet als in alle dagbladen het verhaal heel groot wordt gebracht. Maar de Portugese politie heeft in het geheim aan de zaak gewerkt. Dus er is geen enkele informatie naar buiten gekomen."

Het heropenen van de zaak betekent dat de politie weer officieel mensen kan verhoren. En dat was tot nu toe niet het geval, zegt Da Silva.

Ouders blij
De ouders van Madeleine, Kate en Gerry, zijn "erg blij'' dat de Portugese politie het onderzoek heropent. Zij hopen dat ze eindelijk "de antwoorden krijgen die we zo dringend nodig hebben''.

De destijds 3-jarige 'Maddie' verdween in mei 2007 spoorloos uit een vakantieappartement in Praia da Luz. Ruim een jaar na haar verdwijning sloot de Portugese justitie het onderzoek. Er waren geen verdachten meer.

In Nederland zijn ruim 400 tips binnengekomen na een uitzending vorige week waarin een reconstructie werd getoond en een getuigenoproep werd gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen