Nieuws26 nov '11 15:37

Mars, here we come (again)

Auteur: BNR Webredactie

Ruimterobot Curiosity is zaterdag begonnen aan een enkele reis naar Mars. De missie: zoeken naar sporen van leven.

Curiosity is de duurste (2 miljard dollar) en meest geavanceerde ruimterobot ooit gebouwd. In navolging van zijn voorgangers Spirit en Opportunity gaat ook Curiosity op Mars speuren naar tekenen van leven.

Laboratorium
De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, met zo'n honderd kilo instrumenten aan boord. Hij kan onder meer bodemmonsters nemen en beeldopnames maken. Hij probeert water en koolstof te vinden, de belangrijkste bouwstenen van leven op aarde.

Ook gaat de robot onderzoek doen naar methaan in de atmosfeer van Mars. Daaruit moet blijken of dat gas uit vulkanen komt of misschien uit (primitieve) levende wezens.

Mini
Ruimtevaartonderzoeker en -ondernemer Arno Wielders: "Het is geen klein karretje. Hij is zo groot als een kleine Mini." Wielders verwacht niet dat de missie in staat is om leven te ontdekken op Mars, maar wel dat zij kan aantonen dat Mars "eventueel leefbaar is geweest".

Onafhankelijk
En als dat inderdaad het geval is? Dan is het volgens Wielders van belang om te onderzoeken in hoeverre die vorm van leven vergelijkbaar is met het leven op aarde: "Als er in een heel klein zonnestelseltje in het heelal op twee plekken, onafhankelijk van elkaar, leven is ontstaan, kan je eigenlijk aannemen dat het hele heelal vol met leven zit."

Woonstek?
Een ander doel is onderzoeken of mensen zich ooit op Mars kunnen vestigen. Dat wordt trouwens geen pretje, zegt Wielders: "Je zult in een capsule moeten leven. Mars heeft geen atmosfeer waarin de mens kan rondlopen. Als je naar buiten wil, moet je een pak aan. Vergelijk het maar met een onderzoeksbasis op Antarctica. Daar kun je ook niet zomaar naar buiten zonder beschermende kleding."

De Curiosity komt naar verwachting in augustus 2012 op Mars aan.

Gerelateerde artikelen