Nieuws7 okt '11 16:36Aangepast op 7 okt '11 18:21

Opstelten: geen problemen met drugsmaatregel

Auteur: BNR Webredactie

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft alle vertrouwen in zijn cannabismaatregel, waarbij cannabis boven een bepaalde sterkte verboden wordt.

Er zijn veel vragen gerezen over de manier waarop het verbod moet worden gecontroleerd. De sterkte van de cannabis moet bijvoorbeeld worden vastgesteld in een laboratorium.

Maar Opstelten voorziet geen problemen: "De coffeeshops hebben nu al vaak een menu hangen met sterktes. De markt is dus al voorbereid."

Verantwoordelijkheid voor de coffeeshophouder
De verantwoordelijkheid voor naleving van de regelgeving ligt bij de coffeeshophouder, legt Opstelten uit. "Het is de verantwoordelijkheid van de coffeeshophouder om softdrugs te verkopen waarvan het THC-gehalte niet boven de procent ligt, want dat is harddrugs geworden."

"Meestal is het zo dat de markt zich daaraan aanpast. Vervolgens zal de politie van tijd tot tijd controles houden en zo nu en dan een monster nemen. Dat gaat naar de NFI die dat goed test. Test het fout dan zitten ze op twee fronten fout. Namelijk bestuurlijk, want meestal zal de burgemeester de tent sluiten en vervolgens zal het Openbaar Ministerie vervolgen. Het is de verantwoordelijkheid van de coffeeshophouder", aldus Opstelten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen