'Slim dat Allard Pierson Museum Krim-kunst in bewaring houdt'
Het Allard Pierson Museum stuurt de geleende kunst uit de Krim voorlopig niet terug. Zowel Oekraïne als Rusland zeggen eigenaar te zijn. Het gaat om gouden kunstvoorwerpen van soms duizenden jaren oud.
Antoon Ott van Artilaw vindt het een goede beslissing van het museum. "Unesco heeft gewaarschuwd voor dat als de collectie terug zou gaat naar de Krim, het risico bestaat dat Rusland het mee naar Rusland zelf neemt." Er is volgens hem een juridisch én een politiek probleem. "Kunst is meer een middel geworden om een politiek manifest uit de vaardigen dan dat het een functie heeft om het weer terug in het land te krijgen. Dan wordt het een speelbal en wordt het heel lastig."
Oorlogstaal
De baas van een van de musea waarvan kunst geleend is, spreekt tegen de NOS oorlogstaal. "Onze advocaten hebben contact gehad met Nederland. Ze gaan er vanuit dat dit uitloopt op een rechtszaak. Desnoods komen we naar Nederland en nemen we onze spullen mee." Ook Rusland heeft zich boos uitgelaten.
Voor de boosheid van Rusland kan Ott weinig begrip opbrengen. "Ik denk dat het puur voor binnenlandse stemmingmakerij is." Voor de bühne praten, dus. "Het gaat niet zo zeer over de collectie. Ze hebben in Petersburg heel veel meer van dit soort voorwerpen in het museum."
Schadeclaim
De keuze voor de ene partij leidt volgens het museum bijna zeker tot een claim van de ander. Ott verwacht weinig van zo'n claim. "Voor een schadeclaim moet er sowieso vaststaan dat er schade is. Dat vind ik in dit geval wel lastig. En je moet wel echt degene zijn die schade lijdt, en dan kom je weer bij de beginvraag: van wie is de Krim?"
Het is bewaring houden van kunst kan volgens Ott jaren duren. "Je moet over die termijnen heel ruimhartig denken. Het zijn stukken van duizenden jaren oud. Dan is 10, 20, 30 jaar niet veel. Als dat beter is om het zeker te stellen dan dat het weggaat, dan verdient dat absoluut de voorkeur."