Nieuws24 okt '14 10:32

Keurmerk moet handel in 'oorlogskunst' voorkomen

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een keurmerk voor goede kunst komen. Daarmee moet worden voorkomen dat relikwieën uit oorlogsgebieden worden verhandeld op de wereldwijde markt. Dat zegt Andrée van Es, voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie, op BNR.

Met zo'n keurmerk moet kopers duidelijk worden gemaakt waar kunstschatten vandaan komen en of handelaren te goeder trouw zijn of niet, zegt Van Es in gesprek met BNR's Paul van Liempt.

Treurig
Volgens Van Es is de handel in relikwieën uit oorlogsgebieden moeilijk aan te pakken doordat 'maar 38 landen in de wereld zich echt hebben verplicht om daar iets tegen te doen'. "Heel treurig. Dat is veel te weinig.”

Van Es roept landen dan ook op het verdrag te ondertekenen waarin dit is geregeld. "Het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat juist op dat verdrag veel meer staten zich verplichten. Dan kan je er echt iets aan doen. Dan kan je een land dat dat nalaat er op aanspreken en zeggen dat ze er echt voor moeten zorgen dat mensen worden vervolgd als er sprake is van illegal handel. Je kan ook, en dat móet ook, de kunsthandel aanspreken. Die zou een eigen keurmerk moeten hebben en zeggen: je hebt ter goede trouw zijnde kunsthandelaren en handelaren met wie we ons niet inlaten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen