Nieuws22 okt '14 09:41

Zwetende Zweden: wat zit er toch in hun water?

Auteur: BNR Webredactie

Zweden is nog altijd in de ban van een mysterieuze duikboot. De afgelopen dagen is de duikboot weer twee keer gespot, zo meldde het Zweeds ministerie van Defensie. En dus gaat de jacht op de onderzeeër verder.

Pieter Feith, oud-diplomaat en woonachtig in het zuiden van Zweden, volgt het mysterie en is niet de enige. “De bevolking leeft enorm mee met het mysterie. We hebben het in Zweden eerder meegemaakt in de jaren tachtig. In de afgelopen tijd zijn er ook schendingen van het luchtruim geweest door Russische vliegtuigen."
 

Dreiging in de Oostzee
De Zweden zijn bang dat het om een Russische duikboot gaat. Waarom is dat zo ernstig? Feith: “Het heeft misschien consequenties voor de toekomst van de Zweedse defensiebegroting.  Er is nu sprake van mogelijke verhoging in verband met toegenomen dreiging in de Oostzee. Er is een nieuwe centrumlinkse regering aangetreden in Zweden. Die moet z’n begroting nu gaan verdedigen in het parlement. Het zou dus kunnen dat er een verhoging van de defensiebegroting in zit. Maar verder kijkend zou er ook een discussie op gang kunnen komen over een toekomstig Zweeds lidmaatschap van de NAVO.”

Heeft u een idee wat een Russische duikboot in het Zweedse water doet? “Dat is de grote vraag. Er wordt gespeculeerd. Men weet niet precies wat de intenties van Moskou zijn. Het zou kunnen zijn dat de Russen op korte termijn de nieuwe Zweedse regering willen testen en willen kijken hoe Zweden reageert. U weet dat er ook spanningen in Centraal-Europa zijn, dat zou ook in het noordwesten van Europa z’n consequenties kunnen hebben. Op de lange termijn zou het inderdaad kunnen gaan om een poging van Poetin om de spanningen in de Oostzee, in de Baltische staten, te verhogen. En om te kijken hoe de landen reageren en of er misschien een conflictsituatie uit voort zou kunnen komen."

Verontwaardiging
Er wordt niet gehamsterd met de gedachte dat Rusland Zweden gaan aanvallen? "Nee, zover gaat het zeker niet", antwoordt Feith. "Maar er is sprake van verontwaardiging dat de territoriale wateren worden geschonden door een vreemde mogendheid. Dat wekt hier beroering. Het zal consequenties hebben en ik geloof dat de perceptie van de bedreiging van de onzekerheid in internationale verhoudingen in Zweden vrij acuut is. Men heeft eeuwen geleden ook al met de Russen ervaring gehad. Dat leeft nog steeds, merkwaardig genoeg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen