Nieuws9 dec '14 10:24

Kamermeerderheid: Slechte prestatie? Niet nóg een ICT-project

Auteur: Bram van Dijk

ICT-bedrijven die slecht presteren krijgen geen klussen meer van de overheid. Dat wil een Kamermeerderheid. Ondernemers die eerder een opdracht slecht hebben uitgevoerd maken nu te makkelijk kans op een nieuwe klus, vinden VVD en PvdA.

Elais overhandigt rapport aan Kamervoorzitter Van Miltenburg. Foto: ANP
Elais overhandigt rapport aan Kamervoorzitter Van Miltenburg. Foto: ANP

"Dat klinkt nogal logisch, hè?" Ton Elias, Kamerlid voor de VVD en voorzitter van de onderzoekscommissie, is blij met de Kamermeerderheid die het voorstel van zijn commissie lijkt te steunen. Morgen is het debat rondom de ICT-debacles bij overheidsprojecten.

Want de overheid verspilt jaarlijks miljarden aan ICT-projecten. Elias: "Helaas weten we niet precies hoeveel, maar het is tussen de 1 en de 5 miljard per jaar. De overheid houdt niet eens bij hoeveel ze uitgeeft aan ICT-projecten. Dat is natuurlijk het allereerste dat moet veranderen."

Een andere aanpassing is dus de openheid bij aanbestedingen over prestatie van bedrijven in het verleden. "We willen bij een aanbesteding dat je in ieder geval weet of uitvoerders in het verleden bij een ander departement de zaak niet goed hebben aangepakt. Dat lijkt me toch wel het minste. Nu is vastgelegd dat dat juist niet wordt meegenomen. Dat lijkt ons als commissie uiterst merkwaardig."

Elke nieuwe speler is volgens Elias 'van harte welkom'
"Je moet alleen aantonen dat je de kwaliteiten in huis hebt en dan krijg je natuurlijk kansen. Sterker nog: ook kleinere bedrijven zullen kansen krijgen, omdat we adviseren om projecten veel kleinschaliger te doen en in kleinere brokken op te knippen."

Tweede Kamer medeverantwoordelijk
Maar niet alleen de bedrijven zijn verantwoordelijk voor de chaos. "Wij hebben twee maanden geleden ons rapport gepresenteerd en daarbij waren wij glashard over de overheid, maar ook glashard over de Tweede Kamer zelf. Die vraagt regelmatig allerlei dingen aan bewindslieden die eigenlijk helemaal niet kunnen of vreselijk veel duurder worden, of vreselijk in de tijd gaan uitlopen. Waarna die bewindslieden niet nee zeggen, maar heel braaf zeggen: de Kamer wil het dus dan gaan we het maar doen."

Auto zonder stuur
"En zo kon het dat regelmatig een auto zonder stuur werd besteld bij de leveranciers. Die paar leveranciers die zeiden: 'als u een auto zonder stuur bestelt, dan gaat het later een hoop meer kosten', kregen te horen: 'niet zeuren, als wij een auto zonder stuur bestellen, bestellen we een auto zonder stuur'. Dat hele circus moeten we knalhard doorbreken."

Wendbaar controleclubje
De oplossing ligt volgens Elias vooral vlak voor aanvang van een nieuw project.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen