Nieuws30 sep '13 06:53

Obamacare: scheldnaam én geuzennaam

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Obamacare… Het is zowel een scheldnaam als een geuzennaam voor president Obama’s hervormingen van de gezondheidszorg. Morgen, 1 october, gaan de virtuele marktplaatsen open waar Amerikanen zónder ziektenkostenverzekering een betaalbare polis moeten kunnen vinden.

Maar het politieke gevecht over Obamacare gaat óók door en dat conflict betekent mogelijk ook dat morgen allerlei loketten van de Amerikaanse overheid wegens geldgebrek moeten worden gesloten. Eerst die marktplaatsen die de verschillende Amerikaanse staten vanaf morgen open moeten hebben voor hun inwoners. De bedoeling is dat concurrentiestrijd tussen verzekeringsmaatschappijen om een grote groep nieuwe klanten – de tientallen miljoenen onverzekerde Amerikanen – dat dat tot lagere premies zal leiden.

In Colorado, Kentucky en andere staten met partijgenoten van president Obama aan de macht    is er geinvesteerd in reclamecampagnes en infrastructuur om de bevolking te laten weten dat iedereen nu een ziektekostenverzekering moet hebben, en dat er subsidies beschikbaar zijn om die verzekeringsplicht voor iedereen betaalbaar te houden.

Steve Beshear is de gouverneur van Kentucky.  Hij is een Democraat, een enthousiaste supporter van Obamacare.  Beshear is ook een zeldzaamheid. Net als andere armere, zuidelijke staten is Kentucky over het algemeen gesproken politiek erg rechts, met luidruchtige anti-Obama Republikeinen aan de macht.  Alleen dankzij Beshear is Kentucky dan ook de enige van al die Republikeinse staten die de verzekeringsmarktplaatsen van Obamacare actief ondersteund.  In Texas en Alabama en Mississipi en noem alle andere conservatieve staten die vorig jaar voor de Republikeinse presidentskandidaat Romney stemden maar op, in die staten wordt de invoering van Obamacare tegengewerkt om niet te zeggen gesaboteerd.

Gouverneur Rick Perry van Texas en zijn argumentatie waarom Obamacare onnodige overheidsbemoeienis is.  Ziekenhuizen mogen ernstig gewonde of zieke mensen niet weigeren, dus liegt Perry niet dat elke Texaan in theorie toegang heeft tot gezondheidszorg. Maar verder heeft Texas het grootste percentage onverzekerde inwoners van de VS, bijna de helft van de bevolking. Miljoenen Texanen kunnen baat hebben bij Obamacare, zeggen supporters ervan. Maar dat zijn Perry’s kiezers niet, of als ze dat wel zijn dan hebben ze van hun Republikeinse volksvertegenwoordigers nooit anders gehoord dan dat Obamacare hun toekomst en dat van Amerika zal vernietigen.

Senator Ted Cruz, ook een rechts radikale Republikein uit Texas. Hij vergeleek Obamacare vorige week met Nazi-beleid. Samen met gelijkgezinde partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden lijkt hij zelfs een volgende fiscale crisis te willen forceren als dat de enige manier is om de invoering van de gezondheidshervormingen te voorkomen.  President Obama zegt dat hij geen krimp meer zal geven aan hen

Maar als die Republikeinen vandaag niet op het laatste moment bakzeil halen,  dan kan de federale overheid morgen geen geld meer uitgeven aan allerlei diensten, dan gaat er van alles dicht.  Ironisch genoeg niet die virtuele verzekeringsmarktplaatsen, want die vallen dus onder de afzonderlijke staten.

De chaos rond en de verwarring over Obamacare wordt er alleen maar groter op. Zo toonde een opiniepeiling dat veel mensen nu een negatief beeld hebben van Obamacare, maar wel positief staan tegenover de Affordable Care Act. De Betaalbare Zorgwet. De Affordable Care Act is de officiele naam van Obamacare.

Gerelateerde artikelen