Nieuws18 jun '13 14:59Aangepast op 18 jun '13 19:14

Rusland voorkomt G8-verklaring over Assad

Auteur: BNR Webredactie

Rusland heeft voorkomen dat in de slotverklaring van de G8-top in Noord-Ierland iets komt te staan over het toekomstige lot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Dit heeft de plaatsvervangende Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ryabkov, dinsdag tegen journalisten gezegd.

Overgangsregering
Wereldleiders zijn het wel eens geworden over een verklaring die rept over de noodzaak van een overgangsregering. "We blijven ons inzetten voor het bereiken van een politieke oplossing voor de crisis, op basis van een visie voor een verenigd en democratisch Syrië," schrijven de politici. Ze benadrukken dat er op korte termijn een vredesconferentie over Syrië moet komen.

Er was echter ruzie tussen westerse leiders en Rusland over de aard van de beoogde overgangsregering. De Russische president Vladimir Poetin heeft Assad altijd gesteund. Door het gebrek aan eensgezindheid tussen Moskou en Washington verwachten waarnemers niet dat er voor augustus een vredesconferentie komt. Volgens Moskou is zo'n conferentie de enige weg om tot een oplossing te komen van het conflict. Dat heeft al aan zeker 93.000 mensen het leven gekost.

De G8-leiders riepen de Syrische autoriteiten en de oppositie op zich in te zetten om een einde te maken aan alle organisaties die zijn aangesloten bij al-Qaeda.

Grote stap voor Rusland
Dat Poetin mee gaat in de het benoemen van de noodzaak van een overgangsregering is bijzonder, zegt Midden-Oosten-deskundige Alexander Hammelburg. "Het is zeker een grote stap voor Rusland. Maar voor Rusland is het natuurlijk wel altijd de voorwaarde dat het regime van Assad absoluut betrokken wordt bij de onderhandelingen. En eventueel ook bij een overgangsregering, waar dat voor Obama en Cameron eigenlijk niet vanzelfsprekend was. Want zij zien Assad liever zo snel mogelijk verdwijnen en begrijpen ook wel dat het voor de oppositie ontzettend lastig is om nog met Assad aan tafel te zitten."

Volgens Hammelburg heeft het de marge bepaald voor het vredesoverleg dat mogelijk volgende maand plaatsvindt in Genève. "Uiteindelijk is het niet aan de Verenigde Staten of Rusland of het Verenigd Koninkrijk om te bepalen wat er uit komt. Dat is aan de strijdende partijen. Maar het is wel degelijk belangrijk dat in ieder geval de organisatoren van dit vredesoverleg het in ieder geval wel eens zijn over mogelijke politieke oplossingen. Het zijn toch de grootmachten en zij moeten uiteindelijk toch de strijdende partijen daarin ondersteunen.”

Wapencontracten
President Poetin liet op de G8 weten de komst van nieuwe wapencontracten met Syrië niet uit te sluiten. Volgens hem betwijfelden enkele wereldleiders of Assad chemische wapens in Syrië heeft gebruikt. Dat de Verenigde Naties daar nu onderzoek naar gaan doen, wordt door de Britse premier David Cameron als baanbrekend bestempeld. "We hebben een zeer sterk en doelgericht akkoord bereid'', concludeerde hij aan het einde van de top.

Cameron herhaalde zijn standpunt dat de Syrische president Bashar al-Assad zijn post moet verlaten, hoewel dit niet expliciet in de G8-verklaring staat vermeld. "Ik denk dat het ondenkbaar is dat president Assad in de toekomst van dit land nog een rol kan spelen", aldus Cameron. De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte het belang van een sterke oppositie in Syrië die kan functioneren in een situatie na het tijdperk-Assad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen