Nieuws1 okt '14 07:43

Grote protesten Hong Kong op nationale feestdag

Auteur: BNR Webredactie

Op de Nationale Dag van de Volksrepubliek China zijn nog meer mensen naar Hong Kong gekomen om te protesteren. Wat normaal gesproken een feestdag is in heel China, is nu een extra reden om de straat op te gaan.

Er wordt nog altijd gedemonstreerd tegen het Chinese regime. De demonstranten willen meer democratie voor de voormalige Britse kolonie. Stefan Blommaert, China-correspondent, is in Hong Kong.

"In het weekend waren het vooral studenten, maar omdat het nu een nationale feestdag is hebben ook veel werkenden mensen die vrij hebben zich bij de demonstranten gevoegd. De politie heeft zich inmiddels teruggetrokken en van het geweld van afgelopen weekend is weinig te merken, de sfeer is op het moment vreedzaam en er is een speakers corner waar mensen hun zegje kunnen doen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt."

Leung Chun-ying, de leider van de stad, zou volgens de demonstranten moeten aftreden, maar hij wil daar niets van horen. "Volgens hem kan er ook geen sprake van herziening van de beslissing. Het protest zal niets uithalen. Hij heeft wel een lijntje opengehouden, door te zeggen dat er wel kan worden gesproken, maar overleg tussen demonstranten en overheid is er tot nu toe nog niet geweest."

Er zijn veel geruchten dat het leger zal worden ingezet. "Maar de gouverneur heeft gezegd dat de politie de situatie zelf onder controle zal houden."

Gerelateerde artikelen