Nieuws19 mei '14 16:15Aangepast op 19 mei '14 18:58

Advies: D66, VVD, SP en GL moeten coalitie onderzoeken

Auteur: BNR Webredactie

D66, VVD, SP en GroenLinks in Amsterdam moeten samen verder gaan onderzoeken of ze een nieuw college van burgemeester en wethouders kunnen gaan vormen.

Stembureau op Amsterdam centraal station
Stembureau op Amsterdam centraal station

Dat is de uitkomst van een verkenning door verkenners Roger van Boxtel (D66-prominent) en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP. Zij voerden de afgelopen dagen gesprekken met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad. De bal ligt nu bij de fractievoorzitters, aldus Van Boxtel. "Wij denken dat als deze vier fractievoorzitters het vertrouwen in elkaar uitspreken en verantwoordelijkheid durven nemen, dat het dan te doen is. Maar uiteindelijk is het nu aan hen om een oordeel te vellen."

Stratego
Van Boxtel heeft bij alle partijen gepeild waar de voorkeuren lagen. "We hebben als verkenner gezegd: het is net Stratego. Een verkenner gaat zo lang door totdat hij op een bom stuit. Dat is niet gebeurd."

GroenLinks
Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen (19 maart) heeft Amsterdam nog steeds geen nieuw stadsbestuur. D66 en GroenLinks en VVD stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok. Die partij van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vond de standpunten te ver uit elkaar liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen