Nieuws7 jun '11 08:01Aangepast op 7 jun '11 08:30

Al-Qaeda blijft grootste bedreiging

Auteur: Pieter van den Akker

Terreurnetwerk al-Qaeda en zijn bondgenoten blijven de belangrijkste bedreiging voor veiligheid in de wereld. De dood van leider Osama bin Laden vorige maand heeft daar niets aan veranderd. Dat heeft het hoofd van Interpol, de Amerikaan Ronald Noble, dinsdag gezegd.

Een belangrijk doelwit van terroristen is volgens Noble de luchtvaart. Bijkomend probleem is de slechte controle van passagiers: "De helft van alle internationale vluchten wordt niet doorgelicht’’, stelde Noble op een luchtvaartcongres in Singapore.
Het al-Qaedanetwerk heeft een aantal grote aanslagen en aanslagpogingen op vliegtuigen op zijn geweten. Zo kaapten terroristen op 11 september 2001 vier passagierstoestellen. Drie vlogen in de Twin Towers en het Pentagon, de vierde stortte neer in een weiland. Ongeveer 3000 mensen kwamen daarbij om het leven. Enkele maanden later probeerde een Britse moslim zijn bomschoenen tot ontploffing te brengen tijdens een vlucht van Parijs naar Miami.
Schiphol
Op eerste kerstdag 2009 wilde een Nigeriaanse moslimextremist een vliegtuig van Schiphol naar Detroit opblazen. Medepassagiers konden hem overmeesteren. In oktober vorig jaar werden twee explosieven onderschept, die met vrachtvliegtuigen onderweg waren naar de Verenigde Staten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen