Nieuws21 nov '14 08:29

Immigratieplan Obama: 5 miljoen mensen legale verblijfstatus

Auteur: Karlijn Meinders

President Obama komt met een immigratieplan om vijf miljoen immigranten op weg te helpen naar een legale verblijfsstatus. Dat zei de president afgelopen nacht in een speech.

De president raadpleegt voor dit plan niet het Congres, maar maakt gebruik van een zogenoemd presidential decree. In zijn speech zei Obama:


 

Bernard Hammelburg, buitenland commentator, vertelt dat Obama het liever anders had willen doen, maar dat hij geen andere mogelijkheid zag. "Als jullie het in het Huis van Afgevaardigden niet regelen, dan doe ik het zelf, zei hij maanden geleden al. Hij kondigt geen generaal pardon af, dat werd wel verwacht, hij zegt nu alleen dat bestaande wetten, zoals het uit het land zetten van ouders van kinderen die wel Amerikaans zijn, worden uitgesteld."

Republikeinse tegenstand
Andere wetten worden juist verlengd. "De wet die ervoor zorgt dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt in het geval van  kinderen die in Amerika zijn geboren, maar niet als zodanig worden erkend, loopt af. Deze zal hij verlengen. De wet komt van zijn voorganger Bush. Destijds werd de wet geblokkeerd door de democraten. Nu is het eigenlijk omgekeerd. Obama stuit nu op Republikeinse tegenstand."

Formeel kan het Congres weinig doen tegen de plannen van Obama. "Maar er zijn wel allerlei treitermiddelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een wet aannemen om de financiering te weigeren. Obama hoopt dat het nog voor het kerstreces achter achter de rug is, want nu heeft hij nog een meerderheid van de Senaat. Na het reces niet meer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen