Nieuws9 okt '13 11:35

Noord-Brabander heeft grootste kans op inbraak

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal inbraken in huizen is fors gestegen. In vijf jaar tijd kregen verzekeraars maar liefst 40 procent meer claims binnen. De onveiligste provincie is Noord-Brabant waar ruim 2,5 keer zo veel wordt ingebroken als in de veiligste provincie Groningen.

Rudi Buis is van het Verbond van Verzekeraars dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

Hoe komt het dat in bepaalde provincies veel meer wordt ingebroken?
"Voor ons is het ook gissen. Er is een aantal mogelijke verklaringen. De meest voor de hand liggende is dat inbrekers in het zuiden veel actiever zijn dan in het noorden. Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat het zuiden wat rijkere regio's telt."

De donkere herfstdagen komen eraan, moeten we dan extra opletten?
"Dat klopt. In de statistieken zien we terug dat zodra de -r- in de maand komt, en het dus donkerder wordt, het aantal inbraken toeneemt. Dat zien we terug in de claims die we binnenkrijgen."

Het is wel een flinke toename. Zijn mensen minder alert of heeft u een andere verklaring?
"Dat weten we niet goed. De toename is inderdaad behoorlijk: van gemiddeld 2.500 claims in 2008 naar ruim 3.500 vorig jaar. Dat is een toename van 40 procent. Waar het precies aan ligt, is voor ons nog onduidelijk."

Wat kunnen mensen doen om hun huizen tegen inbrekers te beveiligen?
"Er zijn twee zaken die je kan doen. In de eerste plaats ligt het aan de huiseigenaar of huurder zelf om alert te zijn. Let erop dat je de sleutels niet in het slot laat zitten. Het tweede is dat je ook goed moet kijken hoe je je huis kan beveiligen. Daarvoor biedt het politiekeurmerk Veilig Wonen een aantal tips. De belangrijkste is dat je zorgt voor goed hang- en sluitwerk."

Gerelateerde artikelen