Nieuws15 apr '14 14:14Aangepast op 15 apr '14 17:17

Oud-agent: Demmink toch onderzocht in Rolodexonderzoek

Auteur: BNR Webredactie

Onder ede heeft een oud-agent verklaard dat ex-topambtenaar Joris Demmink weldegelijk onderzocht is in het zogenaamde Rolodexonderzoek. Minister Opstelten heeft dit altijd ontkend maar vraagt nu opheldering.

Het Rolodexonderzoek ging over een pedofielennetwerk in hogere kringen eind jaren negentig. Oud-agent Emile Broersma leidde in die tijd een speciaal observatieteam. Hij verklaarde vandaag onder ede in Utrecht dat de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in 1998 Demmink en hoofdofficieren Jan Wolter Wabeke en Henk Wooldrik heeft geobserveerd.

Gelekt
Volgens Broersma, nu hoofd beveiliging van het Rijksmuseum, stopte het onderzoek nadat het was gelekt door de toenmalige chef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) generaal De Wijs. In eerste instantie wilde Boersma zich beroepen op zijn geheimhoudingsplicht, maar de rechter bepaalde dat hij toch moest getuigen in deze civiele procedure.

'Pijnlijkst voor Opstelten'
NRC-journalist Marcel Haenen volgt de zaak al jaren en ziet in de verklaring van Broersma vooral een nederlaag voor minister Opstelten. "Het pijnlijkste is deze verklaring voor minister Opstelten en niet zozeer voor Demmink. Niemand heeft hard bewijs geleverd voor de betrokkenheid van Demmink van seksueel misbruik van minderjarige jongens." Wel vindt Haenen dat vast is komen te staan dat er heel veel duidelijke signalen waren om een nader onderzoek te starten. "En dat is door opeenvolgende ministers van Justitie altijd ontkend."

Opstelten wil 'een duiding'
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft aan het college van procureurs-generaal "een duiding" gevraagd van de getuigenis. Tegelijk zegt Opstelten dat hij staat voor wat hij tot nu toe heeft gezegd. Opstelten vraagt naar eigen zeggen vaker om een duiding bij verklaringen van getuigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen