Programma1 jul '12 09:31

Kuipers terug op aarde | Slideshow

Auteur: Thijs Baas

André Kuipers is na een verblijf van 193 dagen in het internationale ruimtestation ISS weer geland op aarde. Om 10.14 landde de capsule met Kuipers op de steppe van Kazachstan.

Kuipers is de eerste Europese astronaut die zo lang in een baan rond de aarde zat. Hij kwam in december aan in het ISS, nadat hij daar in 2004 ook al anderhalve week had gebivakkeerd.

André Kuipers werd om kwart voor elf  uit de capsule gehaald, met een lach op zijn gezicht. De commandant van de missie, Oleg Kononenko, was al een paar minuten uit de capsule. Na Kuipers kwam ook de derde astronaut, Don Pettit, naar buiten.

Liveblog

10.14 uur | De capsule is geland. De eerste auto's naderen de capsule. Er wordt geklapt in het vluchtleidingscentrum in Moskou en in het  Space Expo in Noordwijk.

10.05 uur | De capsule van Kuipers met parachute is inmiddels zichtbaar vanaf de aarde. Dat wijst op een soepel verloop van de landing.

10.00 uur | "Crew and everything is ok, everything under control", melden de astronauten vanuit hun inmiddels losgekoppelde capsule. 

9.58 uur | Het contact met de astronauten is tijdelijk weggevallen, doordat ze door de dampkring komen en het hitteschild in werking is.

 

Eerder vanochtend

Losgekoppeld

Kuipers' reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit, vertrekken vandaag eveneens. De drie astronauten verlieten het ISS afgelopen nacht. Om iets voor 7 uur vanochtend is de capsule losgekoppeld van het ISS.

Na enige tijd zal het gevaarte uit zijn baan rond de aarde raken en terugkeren in de dampkring. Kuipers en zijn collega's landen waarschijnlijk rond kwart over 10 op de Kazachstaanse steppe, waarna hij terugvliegt naar Houston. Daar zal hij worden herenigd met zijn vrouw en kinderen.

Experimenten
Kuipers voerde in het ISS tientallen wetenschappelijke experimenten uit. Hij keek onder meer naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid, met het oog op mogelijke toekomstige missies naar Mars.

Daarnaast zette Kuipers zich in om kinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart en wetenschap. Een kwart miljoen mensen volgden zijn belevenissen via Twitter.

Gerelateerde artikelen