Vele toeschouwers en ook enkele tv-zenders zijn het gekreun zat en ze krijgen zelfs steun van toptennister Maria Sharapova, zelf ook behoorlijk luidruchtig op de baan. Maar ja, het is niet zo dat de tennissters kreunen om beter over te komen op televisie, kennelijk is het een noodzakelijk element in hun spel.
Stemdocent Alex Boon: "Het wordt wel moeilijk om dat ineens te stoppen. Zo is de krachtinspanning bij damestennis tegenwoordig te horen. Kreunen is ene primitieve functie van het lichaam. Als je kracht zet met je lijf, pers je je stembanden tegen elkaar aan en zo ontstaat die kreun."
Noodzaak
Dat wil dus zeggen dat kreunen de sportieve prestatie beïnvloedt. Hoe kom je er vanaf? "In verschillende sporten kun je zien dat geluid tegelijk plaatsvindt met de krachtinspanning. Bij gewichtheffen of bij karate bijvoorbeeld. Er wordt gezegd: het kan niet zonder geluid. Dus waarom zou je het weghalen?"
Vrouwenkreun vs mannenkreun
Waarom moeten vrouwen specifiek op hun ademhaling letten? Zijn mannen niet net zo schuldig aan het gekreun? "Mannen en vrouwen kreunen evenveel, waarschijnlijk. Bij de vrouwenkreun is de toonhoogte hoger en het klinkt luider. Mannenkreunen zijn minder schel en vallen daarom minder op. De mannenkreun is waarschijnlijk meer geaccepteerd."