Nieuws20 okt '12 18:58Aangepast op 20 okt '12 20:28

Kamer wil zelfstandig Curaçao

Auteur: Fleur de Bruijn

Een onafhankelijk Curaçao wordt door de meerderheid van de Kamer toegejuicht. Dat blijkt zaterdag uit reacties van partijen op de verkiezingsuitslag op het Caribische eiland.

"Ik gun het ze van harte, van ons krijgen ze alle steun'', laat een woordvoerder van de VVD weten. "Helmin Wiels (onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano) moet wel zelf stappen gaan ondernemen. En als ze niet verzelfstandigen, worden ze geacht zich aan de regels te houden’’, aldus de zegsman. Doet Curaçao dat niet, dan wordt wat de VVD betreft de geldkraan dichtgedraaid.

PvdA: snel een plan
De PvdA verwacht dat de nieuwe Curaçaose regering snel met een plan komt om onafhankelijk te worden. "Dat wachten we af, wij zijn bereid daaraan mee te werken, we respecteren de keuze van de kiezers. Curaçao heeft gekozen voor doorgaan met de bestaande coalitie, Wiels de grootste gemaakt en daarmee gekozen voor een toekomst onafhankelijk van Nederland'', aldus een woordvoerder.

SP-Kamerlid Ronald van Raak beaamt dat. Ook volgens de PVV betekent de uitslag dat Nederland afscheid moet nemen van Curaçao.

Geen samenwerking meer
Van Raak stelt dat Nederland sowieso niet meer kan samenwerken met de MFK van oud-premier Gerrit Schotte, wegens connecties die de partij zou hebben met de onderwereld. En de Pueblo Soberano van Wiels, wil zelf al langer onafhankelijk van Nederland worden. Het SP-Kamerlid is al langer bijzonder kritisch over vermeende corruptie en fraude op Curaçao.

Hij noemde voormalig premier Schotte eerder een zetbaas van de maffia, zei daar bewijzen voor te hebben, en vindt dat Nederland niet meer verantwoordelijk kan zijn voor het eiland.

CDA: gisteren
Ook het CDA staat positief tegenover verzelfstandiging. "Als de bevolking daar bij referendum voor kiest, dan krijgen ze het gisteren'', laat woordvoerster Madeleine van Toorenburg weten. De kans dat het referendum er komt, acht het CDA reëel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst erop dat het nieuwe kabinet van Curaçao hoe dan ook voor een zware opgave staat. Het eiland kampt met grote financiële en economische problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen