Nieuws20 okt '12 08:53Aangepast op 20 okt '12 13:09

Curaçao: grote kans op doorstart 'oude' coalitie

Auteur: Marjan van den Berg

Curaçao stevent af op een doorstart van de 'oude' coalitie. Volgens de SP en de PVV is de keus van de inwoners duidelijk. De winnaar, Pueblo Soberano, streeft naar onafhankelijkheid. Maar hoe realistisch is dat?

Onafhankelijkspartij Pueblo Soberano is bij de verkiezingen van vrijdag gestegen van 4 naar 5 zetels. MFK heeft 5 zetels behouden, maar kreeg iets minder stemmers. Coalitiepartner MAN houdt 2 zetels.

Verkiezingswinnaar Helmin Wiels van Pueblo Soberano zei aan de slag te willen met zijn vorige regeringspartners. Volgens hem heeft de bevolking van Curaçao bij de verkiezingen van vrijdag duidelijk laten weten dat ze verder wil met deze coalitie.

Oud-premier Gerrit Schotte, die vrijdag met zijn partij MFK tweede werd, zegt bereid te zijn om te gaan onderhandelen met Pueblo Soberano en MAN.

Politieke crisis
Deze drie partijen vormden ook al een regering van 10 oktober 2010 tot 29 september 2012. De regering van Schotte kwam op 3 augustus ten val. Het kabinet was de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt, nadat twee Statenleden de kant van de oppositie hadden gekozen. Eind september benoemde de gouverneur een interim-kabinet en schoof Schotte daarmee aan de kant, maar die weigerde te vertrekken. Schotte verschanste zich enige tijd in het parlementsgebouw en beschuldigde Nederland van een staatsgreep.

De opkomst bij de verkiezingen van vrijdag was opmerkelijk hoog. In totaal heeft 75 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, 10 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2010. De verkiezingen verliepen zonder incidenten. Een groepje internationale waarnemers hield het verloop van de verkiezingen in de gaten.

Afscheid
Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak, zaterdag aanwezig op het eiland, heeft Curaçao gekozen voor onafhankelijkheid. Ook volgens de PVV betekent de uitslag dat Nederland afscheid moet nemen van Curaçao.

Nederland kan niet meer samenwerken met de MFK van oud-premier Gerrit Schotte, wegens connecties die de partij heeft met de onderwereld, stelt Van Raak opnieuw. En de Pueblo Soberano, van Helmin Wiels, wil zelf al langer onafhankelijk van Nederland worden. Het SP-Kamerlid is al langer bijzonder kritisch over vermeende corruptie en fraude op Curaçao. Hij noemde voormalig premier Schotte al eerder een zetbaas van de maffia, zei daar bewijzen voor te hebben, en vindt dat Nederland niet meer verantwoordelijk kan zijn voor het eiland.

Volledige onafhankelijkheid is beter voor Nederland en de Nederlandse belastingbetaler, stelt de PVV, die ook memoreert aan fraude en corruptie. Voorman Geert Wilders en woordvoerder Sietse Fritsma gaan het kabinet woensdag oproepen om "het afscheid van Curaçao snel te regelen''.

Anti-Nederlands
Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, ziet dat nog niet zo snel gebeuren. "Je hebt één partij met een kwart van de stemmen die onafhankelijkheid in het vaandel heeft staan. Of ze het echt willen, is nog een tweede, maar feit is dat driekwart van de partijen het niet wil, dus driekwart van het electoraat en waarschijnlijk nog meer. Eigenlijk is de reactie 'laten we maar onafhankelijk worden' niet heel relevant."

Toch sloeg de anti-Nederlandse toon van de twee grootste partijen duidelijk wel aan, wat het er allemaal niet eenvoudiger op maakt, zegt Oostindie. "Het zijn allebei partijen die heel expliciet anti-Nederlands zijn. Tegelijkertijd kan Curaçao niet functioneren in een slechte relatie met Nederland. Dat betekent voor de komende tijd dat die relaties verder op scherp komen te staan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen