Gans Nederland aan de gans
Ganzen te over in Nederland, maar jagers raken de geschoten dieren aan de straatstenen niet kwijt. "Het is een heerlijk product."
De meeste geschoten ganzen belanden in het kattenvoer. En dat is zonde, vindt de jagerslobby. Deze is een campagne gestart om de gans op de Nederlandse menukaarten te krijgen. Jager Jan Dijkstra: "Die gans, dat wil heel slecht. Hoe dat mogelijk is weet ik niet, want het is een van de fijnste stukjes vlees natuurlijk." Volgens Dijkstra zou elk zichzelf respecterend restaurant gans op de kaart moeten hebben.
Chef-kok Reitse Spanninga van restaurant ’t Plein in het Friese Joure is het met Dijkstra eens. "Gans is een heerlijk mals stukje vlees. De verborgen culinaire schat zit in de borst."
Ook hij vindt dat gans verplichte kost zou moeten zijn voor elke horeca-ondernemer, maar ziet zelfs kansen voor fastfood-ketens. "Je kan ook vragen aan McDonald's of andere snack-ketens of ze een broodje ganzenborst op de kaart zouden willen zetten. Yes, a 'goose burger'. Maar dan moet je 'm malen, dan heb je er misschien nog iets aan", aldus Spanninga.