Nieuws20 aug '14 09:24Aangepast op 20 aug '14 10:17

VVD wil oplossing meeuwenoverlast

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om overlast van meeuwen te bestrijden, vindt Heerema van de VVD. De vogels veroorzaken vooral in de kustplaatsen teveel problemen.

Image

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema komt zelf uit Alkmaar en kent het probleem. "In de kustgebieden is de overlast gigantisch. Afval ligt verspreid over straat omdat ze vuilniszakken openpikken en de kaasmark wordt regelmatig aangevallen. Ook toeristen met een patatje in de hand kunnen niet meer veilig over straat."

Heerema wil daarom dat het dier van de lijst met beschermde inheemse diersoorten wordt gehaald, zodat er meer mogelijkheden zijn om de meeuwen te bestrijden. Het doden van de vogels zou dan bijvoorbeeld ook weer mogen. De vogelbescherming zegt dat bepaalde soorten meeuwen juist minder voorkomen. "Als dat zo is, dan zijn de overgebleven meeuwen een stuk brutaler geworden en moeten we daar tegen optreden", zegt Heerema.  

Verder laat hij weten aan BNR dat zijn mailbox vanmorgen ontplofte met lofbetuigingen. "Mensen vinden het fijn dat er eindelijk iemand mee bezig is. Ik krijg al tijden mailtjes van mensen met de vraag of er alsjeblieft iets aan gedaan kan worden."

Heerema zal er bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op aandringen dat het voorstel wordt verwerkt in de nieuwe Natuurwet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen