Nieuws29 sep '14 04:29Aangepast op 29 sep '14 07:45

Opnieuw onrustig in Hongkong

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden demonstranten zorgen opnieuw voor onrust in Hong Kong.

De betogers, die meer democratie eisen, hebben het zakelijke district geblokkeerd en staan op verschillende plekken oog in oog met de oproerpolitie. Die probeert hen met traangas, stokslagen en peperspray te verdrijven. Bij die confrontatie zouden 38 demonstranten gewond zijn geraakt.

Vanmorgen kwamen de demonstranten samen bij belangrijke regeringsgebouwen. Die dreigden ze te bestormen, als er niet naar hen werd geluisterd. Ook zorgden ze ervoor dat sommige banken niet open gingen en versperden ze belangrijke straten. Volgens de BBC heeft de politie 78 betogers opgepakt, onder meer vanwege het binnendringen van overheidsgebouwen, het aanvallen van agenten en verstoring van de openbare orde. De politie roept op tot kalmte.

De actievoerders, onder wie veel studenten, dringen aan op politieke hervormingen. Ze willen onder meer dat er een einde komt aan de macht die de regering van China uitoefent op Hong Kong. Zo zijn ze bang dat China zich gaat bemoeien met de kandidatenlijst voor de verkiezingen in 2017.

Inmiddels heeft regering van Hong Kong de oproerpolitie opdracht gegeven zich terug te trekken en demonstranten opgeroepen naar huis te gaan. Hiermee is de rust weer enigszins teruggekeerd na een nacht vol geweld tussen demonstranten en de politie.

Gerelateerde artikelen