Nieuws8 sep '14 08:24Aangepast op 8 sep '14 11:08

Strafdossiers online in te zien

Auteur: BNR Webredactie

Advocaten hoeven niet langer met enorme stapels papier te sjouwen of hele dossiers door te faxen. Vanaf vandaag kunnen strafpleiters de dossiers gewoon online inzien.

Minister Opstelten hoopt hiermee het strafproces te versnellen en verbeteren. Maar dan moet deze gevoelige informatie niet op straat komen te liggen. Arjen Kamphuis, IT-architect en informatiebeveiligings-expert maakt zich daar wel zorgen over. "Je kan je wel voorstellen dat door al die informatie centraal toegankelijk te maken, het een enorm doelwit wordt."

De vraag is hoe goed heeft men dat beveiligd. "Kunnen onbevoegden bijvoorbeeld informatie aanpassen? Iemand die belang bij een uitkomst van een zaak heeft, zou natuurlijk geen bevoegdheid daarvoor moeten hebben."
 

En zelfs al is het systeem goed beveiligd, dan moet er nog aan meer gedacht worden. "Het andere probleem is hoe zit het met de beveiliging van alle computers van advocaten? Het is belangrijk dat er meegedacht kan worden over de mate van beveiliging. Het is eerder al eens achteraf gebleken dat de overheid het niet op orde had."

Gerelateerde artikelen