Programma27 nov '12 18:28

Melkveehouders halveren gebruik van antibiotica

Auteur: Pieter van den Akker

In de koe zit steeds minder antibiotica, maar de kip zit nog propvol.

Steeds meer melkveeboeren stoppen ermee: het gebruik van antibiotica. In drie jaar tijd is het de melkveehouderij gelukt het gebruik van antibiotica te halveren. En daarmee lopen ze een half jaar voor op schema.

Dit goede nieuws werd vandaag door maar liefst twee ministeries naar buiten gebracht. Het ministerie van Economische zaken en dat van Volksgezondheid. En het gaat ook om twee belangen. Melk en vlees met antibiotica wordt niet alleen steeds moeilijker te verkopen, het is ook ongezond. Maar hoe is het die veehouders gelukt? Met behulp van...knoflook.

Allicine
"We hebben een product ontwikkeld, Allimax, dat wordt toegepast in de landbouw, met name in de rundveehouderij", vertelt biochemicus Hans Bok. "Het kan een volwaardige vervanger zijn van antibiotica."

Het gaat om de stof allicine, legt Bok uit. Dat is een stof die niet in de knoflookbol zelf voorkomt, maar wordt gemaakt uit twee stoffen die in de knoflookbol voorkomen. "Te weten alliine en allinase. Als die twee stoffen bij elkaar komen, krijg je die bekende geur die wij wel herkennen als we een knoflookteentje aansnijden. Die geur, dát is allicine."

Ontsteking verdwenen
"Sinds 2007 worden er goede resultaten mee geboekt. We hopen nog een lange tijd door te gaan met dit product", vertelt boer Arnold van Veelen uit Biddinghuizen in de Provincie Flevoland.

Bok: "Die stof heeft een sterke anti-bacteriële, anti-virale en anti-parasitaire activiteit." Van Veelen vult aan: "Die breng je in in de bek van de koe. Dan geef je er een klap op, slikt de koe een keer en heeft 'ie 'm ingenomen. Als die pil in de koe zit, wordt langzaam de stof afgegeven. Binnen enkele dagen is de ontsteking verdwenen."

Gerelateerde artikelen