Nieuws3 dec '14 15:20Aangepast op 3 dec '14 16:02

'Probleem hoge salarissen corporaties lost zichzelf op'

Auteur: Bram van Dijk

De discussie is weer losgebarst over salarissen van bestuurders van woningcorporaties, dit keer om bestuurders van Aedes. Gerrit Teunis, directeur woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal, vindt de ophef overdreven omdat het probleem zichzelf oplost.

Foto: ANP
Foto: ANP

De meeste bestuurders van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, hebben vorig jaar een flinke loonsverhoging gekregen. Bij sommigen lag het jaarsalaris zelfs bijna 40 procent boven de Wet Normering Topinkomens, zo meldt FNV Woondiensten.

De al dan niet te hoge salarissen van bestuursleden van woningcorporaties domineren al maanden het nieuws. Directeur woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal, Gerrit Teunis, denkt dat men de pijlen beter ergens anders op kan richten.

Teunis voelt zich gesteund in zijn uitspraken door het promotieonderzoek van Jan Veuger van de Erasmus Universiteit Rotterdam over de besturing en waardering van de corporaties. Hij zei tegen de NRC dat er een 'een ander type bestuurder' nodig is, die de 'intrinsieke motivatie' van de huidige generatie bestuurders onderzocht. Met het grootste deel van de bestuurder halverwege de vijftig, dus over een jaar of zeven pensioengerechtigd, is het volgens Veuger een 'uitgelezen kans' om een nieuwe generatie bestuurders te selecteren.

Oude contracten
De oudere bestuurders hebben allemaal 'oude' contracten, iets wat nu niet meer voorkomt, zegt Teunis. "Er wordt al een tijdje gewerkt met nieuwe contracten, die niet meer voor onbepaalde tijd zijn maar voor vier jaar, waarbij men voldoet aan de normering van de minister. Dus het is een beetje overdreven in de zin van dat de maatregelen die men nastreeft in mijn beleving niet per se nodig zijn omdat het vanzelf uitsterft."

'Oude koek'
Bovendien stelt Teunis vraagtekens bij de ontdekking van FNV Woondiensten. Hij kent de exacte omstandigheden niet bij Aedes, maar: "Ik vind het een beetje passen in de strijd over de CAO. Er is wat gedoe over de CAO ontstaan en dan krijg je dit soort discussies. Er wordt net gedaan alsof dit allemaal nieuw is. Volgens mij heeft de minister vorig jaar aan de Kamer gerapporteerd over de salarissen van alle corporatiebestuurders en de informatie die nu naar boven komt, was volgens mij toen al bekend. Dus het is ouwe koek."

30 procent te veel
Zelf verdient Teunis sinds de nieuwe aangescherpte WNT-norm ook te veel, omdat hij leiding geeft aan 'een kleine corperatie in een landelijk gebied'. Hij verdient bruto 145.000 euro plus 31.000 euro pensioen en dat is ongeveer 30 procent te veel.

Bij zijn aanstelling aan het begin van deze eeuw viel zijn loon binnen de CAO-normen. "Dus ik voldeed aan de norm van dat moment. Op enig moment is men kritisch - wat ik heel goed begrijp - zijn de normen naar beneden gesteld en verdien ik te veel." De laatste vijf jaar heeft hij samen met de raad van commissarissen besloten zijn loon niet meer te verhogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen