Nieuws23 mei '14 02:01Aangepast op 23 mei '14 06:27

Internationale kritiek op Thaise staatsgreep

Auteur: ANP Nieuws

De internationale gemeenschap heeft verontrust gereageerd op de staatsgreep door het leger in Thailand.

EPA
EPA

De Verenigde Staten dreigen zelfs met het stopzetten van hulp aan het Aziatische land.

"Er is geen rechtvaardiging voor deze militaire staatsgreep'', zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken). Hij waarschuwde dat de machtsgreep door het leger negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen de landen. "Vooral de relatie met de Thaise krijgsmacht'', waarschuwde Kerry, die stelde dat alle vormen van hulp aan Thailand opnieuw onder de loep worden genomen.

De VS kunnen zo'n 10 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) aan jaarlijkse hulp aan Bangkok schrappen, liet een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie van Defensie maakte bekend nog eens te kijken naar de militaire samenwerking tussen de landen. Dat kan ook gevolgen hebben voor een gezamenlijke oefening die nu bezig is.

Geldkraan
Het zou niet de eerste keer zijn dat de Amerikanen de geldkraan dichtdraaien. Na de militaire staatsgreep in Thailand van 2006 bevroren de Amerikanen zo'n 24 miljoen dollar aan hulp. De Amerikaanse wet verbiedt in veel omstandigheden financiële steun aan een land waar militairen de macht hebben gegrepen.

Ook andere landen lieten weten zich zorgen te maken over de situatie in Thailand. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland bekritiseerden de machtsgreep door het leger. In Azië liet Japan weten de situatie te betreuren, terwijl Singapore alle partijen in het conflict opriep geen geweld te gebruiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen