Nieuws23 jun '14 14:01Aangepast op 23 jun '14 14:40

'Homogeen en stabiel' Jordanië weert zich tegen ISIS

Auteur: Thijs Baas

Soennitische extremisten, onder wie leden van ISIS, hebben nu ook een grenspost bij de grens van Irak en Jordanië overgenomen. Jordanië zegt de grenzen nog wel onder controle te hebben, maar laat verkeer niet Irak in en uit gaan.

Maar het grootste gevaar voor Jordanië lijken extremisten die gewoon in het land zelf wonen, zegt redacteur Irene de Kruif. "De geheime dienst van Jordanië zit daar bovenop. RTL Nieuws sprak een jaar geleden bijvoorbeeld sjeik Zahawi, die sympathiseert met Al-Nusra in Syrië. Die werd een paar dagen na het interview opgepakt. Maar het geeft wel aan dat er ook in Jordanië extremisten zijn."

President Obama waarschuwde tegenover CBS dat extremisten mogelijk hun slag zullen slaan in Jordanië, maar volgens De Kruif is de kans op escalatie voorlopig nog niet heel groot. "De grenspost waar nu over wordt gesproken is echt in de rechter uithoek van Jordanië." Dat het land rechtstreeks bedreigd wordt door de invloeden van ISIS is een feit, maar Jordanië is relatief homogeen én de koning heeft de touwtjes strak in handen, zegt ook Arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University.
 

Homogeen en stabiel
Jordanië is bovendien een toonbeeld van homogeniteit en stabiliteit binnen de Arabische wereld, bevestigt De Ruiter. "Het land is religieus gesproken helemaal soennitisch en het regime waakt ervoor ruimte te geven aan ISIS. Het zou kunnen, maar ik denk dat voor dit moment het land daar niet in wordt meegesleurd."

Toch hebben inmiddels 600.000 Syrische vluchtelingen de weg weten te vinden naar Jordanië. De aanwezigheid van zeer uiteenlopende religies en etniciteiten in de vluchtelingenkampen kan dan ook zeker destabiliserend werken. De Ruiter: "Die kampen liggen in de woestijn, redelijk ver van de steden en worden goed bewaakt. De Jordaniërs doen hun best om die vluchtelingen niet te laten mengen met de eigen bevolking. Voorlopig zijn ze in staat om hun invloed binnen de perken te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen