Nieuws8 apr '13 17:47Aangepast op 8 apr '13 20:51

'Nederlandse kritiek interesseert Poetin niet'

Auteur: BNR Webredactie

Homoseksuelen worden in Rusland niet gediscrimineerd, verklaarde president Vladimir Poetin maandag na een gesprek met premier Mark Rutte.

"In Rusland is geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden. Zij hebben net als anderen volledige rechten. Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes''.

Kritiek van Mark Rutte, of demonstraties van duizenden Nederlanders: Poetin is er niet van onder de indruk. Nederland is maar een klein landje, en hij is hier vooral voor de handel, zegt Ruslanddeskundige Marcel de Haas, verbonden aan instituut Clingendael, tegen BNR.

Het weerhield Rutte er niet van 'uitgebreid en tot in detail' met Poetin te spreken over de mensenrechten en de rechten van seksuele minderheden in Rusland, zo bevestigde hij na afloop in een persconferentie. Rutte kondigde vorige week al aan dat hij schendingen van mensenrechten aan de orde zou stellen.

Vervolging
Poetin heeft naar eigen zeggen niets te verbergen op dat vlak. "In Rusland is geen enkele vervolging of inperking van de rechten van minderheden. Zij hebben net als anderen volledige rechten. Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes.''

Geen interesse
De kritiek - en boze leuzen - die Poetin vandaag tijdens zijn bezoek aan Nederland over zich heen moet laten komen, interesseren hem nauwelijks, volgens Ruslanddeskundige Marcel de Haas, verbonden aan instituut Clingendael. "Het is voor hem helemaal niet interessant. Bovendien is Nederland niet zo'n grote speler. Het gaat vandaag voor hem over handel en contracten tussen de Gasunie en Gazprom."

Dat er 'pro forma' wat wordt geroepen over mensenrechten, 'daar stoort hij zich niet aan', denkt De Haas. Als Nederland daadwerkelijk iets wil doen aan mensenrechtschendingen in Rusland, dan moet het volgens hem samen met andere EU-landen een blok gaan vormen. Dat EU-blok moet dan een vuist maken tegen onder meer zijn anti-homobeleid, het verbod op demonstraties en de inperking van de persvrijheid.

"De Europese Unie wil ook over normen en waarden gaan, over mensenrechten. Als dat je uitgangspunt is, dan moet je dat ook laten zien. Het is de hoogste tijd dat de EU iets doet richting Rusland."

Volksgezondheid
Nederland en Rusland gaan nauwer samenwerken op het gebied van volksgezondheid. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en haar Russische collega Veronika Skvortsova hebben maandag in Amsterdam een overeenkomst getekend. 

De ministers gaan de komende vijf jaar onder meer informatie uitwisselen en experts uit beide landen gaan nauwer samenwerken bij bijvoorbeeld de bestrijding van infectieziekten. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar resistente antibiotica die niet meer gebruikt kunnen worden en het bestrijden en voorkomen van ziekenhuisinfecties.
 

Gerelateerde artikelen